Вариант е надпартийно правителство, смята Ганев. Всички партии обаче ще

...
Вариант е надпартийно правителство, смята Ганев. Всички партии обаче ще
Коментари Харесай

Андрей Райчев: Борисов може да не е премиер, ключът от властта е в джоба на Христо Иванов

Вариант е надпартийно държавно управление, счита Ганев. Всички партии обаче ще си вършат сметка за локалните избори, които са идната година. По мнението му Бойко Борисов няма да направи държавно управление непременно, съобщи пред Нова телевизия политологът Димитър Ганев от " Тренд ".

“Имаме блокиращо болшинство, което няма да разреши на сбора на всички останали да създадат болшинство ”, разяснява той първите данни от изборите.

Според Ганев, в случай че България отиде още веднъж на избори през януари, резултатите няма да са със забележителна разлика и “същите тези хора ще би трябвало да седнат дружно на масата за договаряния ”. 

“ГЕРБ не може да не се опита да образува коалиция. При този резултат и незадоволителна да ръководи самичък победа, не може да не се опита, тъй като ще се изложи ”, разяснява Андрей Райчев.

По думите му обединението “без Движение за права и свободи не става ”.

Според Райчев към ГЕРБ могат да се причислят и “Български напредък ”. Българска социалистическа партия също е допустимо да попаднат в сходна коалиция.

“БСП е с доста неприятно достижение ”, счита политологът. Въпросът, съгласно него, обаче е дали ГЕРБ биха желали да ръководят при такава групировка. 

“Борисов има един доста мощен коз в ръката ”, счита Райчев.

Според него водачът на ГЕРБ ще търси по-широка поддръжка, като се откаже от премиерското място и предложи краткотрайно държавно управление.

“Така възможностите се покачват ”, сподели политологът. 

„ Ключът от властта е в джоба на Христо Иванов. Ако против някакви условия, той каже: „ Добре, ще приказвам с вас “, по този начин той ще им е дал властта. Най-вероятно е ГЕРБ да създадат държавно управление на малцинството, което да разчита на поддръжка от Народното събрание за период от година, преди локалните избори, с цел да се избегне нов парламентарен избор “, позволи Райчев.

Той напомни, че по този начин на процедура би се повторила Тройната коалиция, само че вместо с Национална движение „Симеон Втори" – с ГЕРБ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР