Върховният съд на Великобритания - най-висшата съдебна инстанция в Обединеното

...
Върховният съд на Великобритания - най-висшата съдебна инстанция в Обединеното
Коментари Харесай

Британският Върховен съд отказа да се произнесе по закона за абортите в Северна Ирландия

Върховният съд на Англия - най-висшата правосъдна инстанция в Обединеното кралство, отхвърли да се произнесе по законосъобразността на съвсем цялостната възбрана на абортите в Северна Ирландия, като се стимулира с процедурни учредения, заяви Франс прес.

Комисията за правата на индивида в Северна Ирландия беше сезирала съда с искане да се произнесе дали възбраната при положение на обезчестяване, блудничество или съществени увреждания на плода е съвместима с Европейската спогодба за правата на индивида, само че болшинството от висшите съдии са решили, че комисията няма право да сезира съда, съобщи Българска телеграфна агенция.

Четирима от седемте висши магистрати, разгледали проблема, са на мнение, че в случай че това е било от компетенцията на комисията, са щели да се произнесат, че северноирландското законодателство е " несъвместимо " с Европейската спогодба за правата на индивида при обезчестяване, блудничество и смъртоносни увреждания на плода, само че не и при тежки увреждания, съобщи Ройтерс.

Други четирима висши съдии обаче са постановили, че комисията няма право да сезира съда за либерализиране на закона.

Законодателното заседание на Северна Ирландия, което има право да прави законови промени, през февруари 2016 година гласоподава против либерализирането на закона за абортите.

Решението на Върховния съд беше чакано с неспокойствие две седмици след референдума в прилежащата Република Ирландия, където 66,4% от участвалите в гласуването се оповестиха за либерализиране на закона за спиране на бременността.

След оповестяването на резултатите от ирландското допитване на 25 май английската министър-председателката Тереза Мей е сложена под напън от депутати и от опозицията, и от ръководещите партии да инициира промени в закона. Мей обаче съобщи, че въпросът е от юрисдикцията на северноирландските управляващи.

В Северна Ирландия е в действие един от най-репресивните закони за абортите в цяла Европа. Прекъсването на бременността е нелегално, в случай че не заплашва живота на майката - за разлика от останалите елементи на Обединеното кралство, където това е позволено от 1967 година

В Северна Ирландия нарушителките може да получат пожизнен затвор по силата на закон от 1861 година

Британският министър за Северна Ирландия сподели, че би се радвала законът да бъде изменен, само че жителите на английската провинция би трябвало да се произнесат по въпроса.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР