Върховният съд на Швеция даде зелена светлина на правителството да

...
Върховният съд на Швеция даде зелена светлина на правителството да
Коментари Харесай

Върховният съд на Швеция одобри за първи път екстрадиция в Турция

Върховният съд на Швеция даде зелена светлина на държавното управление да екстрадира в Турция мъж, подкрепящ ПКК, което е основно искане на Анкара за одобрение на участието на Стокхолм в НАТО, оповестиха шведски медии.

Решението значи, че в този момент шведското държавно управление би трябвало да реши дали да екстрадира мъжа, заяви вестник Aftonbladet, като добави, че той ще бъде първият покровител на ПКК, екстрадиран от Швеция в Турция.

В Швеция държавното управление взема окончателното решение по настояването за екстрадиция, само че не може да удовлетвори настояването на друга страна, в случай че Върховният съд се произнесе срещу него.

Според Aftonbladet съдът е взел решението предходната седмица и то идва тъкмо сега, в който двете страни би трябвало да обсъдят блокираната кандидатура на Швеция за участие в НАТО след преизбирането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

През 2014 година 35-годишният мъж е бил наказан на четири години и седем месеца в турски затвор за превозване на чанта, съдържаща канабис, показва вестникът.

Той е бил освободен предварително и се е преместил в Швеция, само че през август предходната година е бил задържан по искане на турските прокурори, които желаят той да изтърпи остатъка от присъдата си.

Според вестника мъжът твърди, че същинската причина да бъде търсен от турските управляващи е принадлежността му към прокюрдската Демократична партия на народите (HDP) и това, че е посочил поддръжка за ПКК или Кюрдската работническа партия - формация, включена в черния лист на Анкара.

В решението, съгласно Aftonbladet, съдът отбелязва, че е попитал турския прокурор дали против мъжа има настоящи следствия или обвинявания по отношение на " пропагандиране на терористична организация " или " засегнатост на турския президент ", което прокурорът е отрекъл.

Турция и Унгария са единствените страни - членки на НАТО, които към момента не са утвърдили кандидатурата на Швеция - за което се изисква единомислеща ратификация.

Досега Ердоган блокира Швеция, обвинявайки Стокхолм, че е леговище за " терористи ", изключително за членове на ПКК.

Ключовите претенции на Турция са да се постави завършек на екстремистките групировки и да се утвърди изгонването на десетки обвинени, за които счита, че са свързани с несполучливия опит за прелом през 2016 година и десетилетната кюрдска битка за самостоятелна страна.

Слагайки завършек на двувековния си неутралитет Швеция и прилежаща Финландия оповестиха поръчки за присъединение към НАТО през май 2022 година, след нахлуването на Русия в Украйна.

Докато кандидатурата на Швеция към момента се сблъсква с възражения, Финландия съумя да стане 31-ият член на НАТО на 4 април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР