Върховният съд на САЩ засега отказва да реши дали предишният

...
Върховният съд на САЩ засега отказва да реши дали предишният
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ отказва да ускори делото за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединени американски щати към този момент отхвърля да реши дали предходният президент Доналд Тръмп има имунитет против правосъдно гонене за хипотетичен опит да осуети изборите през 2020 година, съобщи Военновъздушни сили.

Усилията на Тръмп да отсрочи процеса си наподобяват сполучливи, защото в този момент делото би трябвало да премине през процедура по обжалване.

Специалният прокурор Джак Смит помоли съда да прегледа делото по интензивен механизъм.

По-рано тази година Тръмп беше упрекнат в подривна активност по време на избори.

Съдът не изясни решението си, като вместо това издаде неподписана заповед, в която се показва, че решението " се отхвърля ".

Решението е крах за Смит, който беше изискал от Върховния съд да се намеси по-рано от боязън, че процесът на обжалване може да забави началото на процеса против Тръмп, който трябваше да стартира на 4 март във Вашингтон.

Смит проверява хипотетичните опити на Тръмп да подмени изборите, довели до протестите в Капитолия на 6 януари.

Окръжният арбитър Таня Чуткан е спряла делото, до момента в който Тръмп апелира. Предишният президент твърди, че е освободен от наказателно гонене, защото е работил в формалното си качество на президент преди и по време на протестите.

Смит твърди пред Върховния съд в правосъдни документи, че делото показва " фундаментален въпрос в сърцето на американската народна власт: дали предходен президент има безспорен имунитет " против гонене за федерални закононарушения, за които се твърди, че са осъществени, до момента в който е бил в Белия дом.

Решението значи, че Апелативният съд на Съединени американски щати за окръг Колумбия ще би трябвало да се произнесе по делото, преди то да бъде обжалвано пред Върховния съд, където се чака вероятно да бъде прегледано.

Процесът на обжалване може да забави началната дата на процеса, който прокурорите се надяваха да проведат преди изборите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР