Върховният съд на САЩ отмени днес закон на щата Луизиана,

...
Върховният съд на САЩ отмени днес закон на щата Луизиана,
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ анулира рестиктивен закон за абортите

Върховният съд на Съединени американски щати анулира през днешния ден закон на щата Луизиана, който ограничаваше прекалено абортите. Решението на съда бе възприемано като тест за висшата правосъдна инстанция, чийто състав Доналд Тръмп  Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 година в нюйоркския промени доста, оповестява Българска телеграфна агенция.

Законът в щата Луизиана беше признат през 2014 година и цели да задължи лекарите, извършващи абортите, да получат позволение за упражняване в болница, ситуирана на най-малко 50 километра от мястото на интервенцията.

Тръмп ще стане първият президент на Съединени американски щати, който взе участие в национално шествие срещу абортите

Целта на закона беше да бъдат предпазени дамите при положение на затруднения и да се обезпечат продължителни медицински грижи, пледираха тези, които лобираха тогава за неговото приемане. Но съгласно бранителите на правото на дамите да вършат аборт законът щеше да докара до затварянето на две от три заведения, практикуващи аборти в щата.

Въпросът беше възприеман и като барометър за решимостта на Върховния съд да резервира историческото си решение от 1973 година, което призна правото на американките да вършат аборт. Законът в Луизиана беше съвсем подобен с сходен закон в Тексас, който Върховният съд също анулира през 2016 година, тъй като го смяташе за прекомерно ограничителен.

Председателят на Върховния съд Джон Робъртс, който е сдържан реакционер, гласоподава дружно с четирима свои прогресивни сътрудници в поддръжка на анулирането на закона. Преди четири години обаче той поддържа закона в Тексас. Решението на Върховния съд беше приветствано от председателката на Центъра за репродуктивни права Нанси Нортъп, който съставлява клиниките в щата. Но за нея битката не е завършила, тъй като доста щати не престават да одобряват рестриктивни закони.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР