Върховният съд на Русия отхвърли в четвъртък жалбата на кандидата

...
Върховният съд на Русия отхвърли в четвъртък жалбата на кандидата
Коментари Харесай

Руският върховен съд отхвърли жалбата на кандидата за президент, обявил се срещу войната

Върховният съд на Русия отхвърли в четвъртък жалбата на претендента за президент Борис Надеждин против решението на изборните управляващи да не го записват за присъединяване в изборите идващия месец.

Новината идва, откакто преди седмица съветската Централната изборна комисия (ЦИК) в цялата страна. Те бяха над минималния предел от 100 000 подписа, нужен за регистрирането му като претендент. ЦИК всекидневно отхвърля да записва бъдещи опозиционни претенденти под предлог, че са показали непълен брой годни подписи.

Тогава ЦИК обоснова решението си с обстоятелството, че доста от представителите на Надеждин, които са събирали подписите, са имали пълномощни, заверени от нотариални адвокатски фирми в райони, разнообразни от тези, в които са събирали подписите.

Надеждин упорства, че ЦИК е злоупотребила с пълномощията си, защото в нито един съветски закон не се споделя, че пълномощните на събиращите подписи би трябвало да бъдат заверени от нотариални адвокатски фирми в същите райони, в които се събират подписите.

Надеждин даде обещание да апелира и решението на Върховния съд от четвъртък.

60-годишният политик е роден в Узбекистан. Той е учен и някогашен народен представител и беше препоръчан за кандидат-президент от партията " Гражданска платформа ".

Надеждин е единственият политик с упоритости за президентския пост, който обществено осъжда съветската инвазия в Украйна и подлага на критика настоящия президент Владимир Путин . Вотът ще се организира на 15-17 март.

Изборите в Русия са строго следени от Кремъл и не са нито свободни, нито почтени, само че се преглеждат от държавното управление като нужни за основаване на чувство за легитимност. Те са опорочени от изключването на опозиционни претенденти, заплашването на гласоподаватели, подправянето на бюлетини и други средства за операция.

Путин ръководи Русия като президент или министър-председател от 1999 година насам и се чака да завоюва и тези избори, в случай че не настъпи доста огромно и изненадващо развиване.

Неочакваната поддръжка за малко известния Надеждин, в чиято платформа се споделя, че нахлуването в Украйна е било " съдбовна неточност " и който упреква Путин, че завлича Русия в предишното, вместо да гради стабилно бъдеще, усложнява упоритостта на Кремъл да ускори визията за легитимността на Путин.

Опозиционните гласове, които се очакваше да бъдат главните кандидати на Путин, сега са или в пандиза, или са избягали от страната от съображения за сигурност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР