Върховният съд на Кения забрани на правителството да изпрати полицаи

...
Върховният съд на Кения забрани на правителството да изпрати полицаи
Коментари Харесай

Съдът в Кения забрани изпращането на полицаи в Хаити

Върховният съд на Кения забрани на държавното управление да изпрати служители на реда за битка с бандите в Хаити. Съдията твърди, че задачата ще бъде противозаконна, защото Съветът за национална сигурност няма пълномощия да изпраща служители на реда отвън Кения. Той добави, че Съветът може да разпорежда тази задания от този вид единствено на военни, а не на служители на реда.

Миналата година Кения непринудено се съгласи да оглави многонационални сили за сигурност в Хаити, с цел да потуши насилието на бандите. Съдията изясни още, че кенийското законодателство разрешава на държавното управление да изпраща полицейски чиновници в друга страна единствено в случай че сред Кения и приемащата страна съществува реципрочно съглашение. Кенийското държавно управление от своя страна разяснява, че ще апелира решението. 
С актуалното решение се издава заповед, с която се не разрешава изпращането на полицейски чиновници в Хаити или в която и да е друга страна. Ако това бъде направено, виновните ще понесат следствията си.
Чача Мвита, арбитър от Върховния съд

Миналата година министър-председателят на Хаити Ариел Анри изиска от Организация на обединените нации незабавно да разположи многонационални сили. Той съобщи, че държавното управление му е било смазано от бандите, които управляват 80% от столицата Порт-о-Пренс.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации поддържа предлагането на Кения да оглави силите, а кенийските законодатели утвърдиха разполагането им. В Хаити възможното разполагане на сили получи смесени реакции от страна на локалните.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР