Върховният съд на Испания осъди девет от 12те задържани каталунски

...
Върховният съд на Испания осъди девет от 12те задържани каталунски
Коментари Харесай

От 9 и 13 години затвор получиха 9 от лидерите на Каталуния, които искаха независимост

Върховният съд на Испания осъди девет от 12те арестувани каталунски сепаратистки водачи на сред 9 и 13 години затвор за подбуждане по време на референдума за самостоятелност през 2017 година. Деветте водачи бяха оправдани по най-сериозното обвиняване за подстрекателство на протест.
Бившият заместник-ръководител на каталунското държавно управление Ориол Жункерас, който беше и най-високопоставеният водач за самостоятелност на подсъдимата пейка. Той получи и най-голямата присъда от всички обивнени - 13 години за противодържавна активност и корист с държавни средства. 
Другите 3-ма обвинени бяха приети за отговорни за непокорство и санкционирани, само че съдът реши, че те няма да изтърпят ефикасна присъда, заяви BBC. Всички 12 политици и деятели отхвърлиха обвиняванията.
Защитата разгласи, че ще апелира решението пред Конституционния съд и пред Европейския съд по правата на индивида.
Решението през днешния ден идва след чувания на към 400 очевидци, траяли 4 месеца.
Обвиняемите не трансформираха позицията си по време на процеса. Те твърдяха, че са изправени пред съда единствено поради концепциите им. Но прокуратурата заявяваше, че те са съдени поради дейностите им, а не поради концепциите им. 
По време на заключителните си изявления през юни юристите по защитата обявиха пред съда, че клиентите им отхвърлят обвиняванията за протест и подбудителство на безредици. Те обаче признаха обвиняването за непокорство, по което действително заобикалят пандиза, само че получават рестрикции, като тази да се кандидатират за държавна служба.
На 1 октомври 2017г. в най-богатата област на Испания - Каталуния се състоя гласоподаване по въпроса за отцепването от кралството. Мадрид в началото назова този референдум нелигитимен и отхвърли да признае резултатите. На 27 октомври Народното събрание в Каталуния утвърди резолюция, с която прогласи републиката за самостоятелна. В отговор Сенатът утвърди настояването на Мадрид за въвеждане на 155-ия член на Конституцията на Кралството, който разрешава да се ограничи самоуправлението на Каталуния. Веднага по-късно в кралството бе заведено против водачите на сепаратисткия развой. Някои от тях избягаха от Испания, в това число някогашния глава на Каталуния, Карлес Пучдемон, а други бяха задържани по време на правосъдните процеси.
Карлес Пучдемон, някогашният президент на Каталуния, избяга от Испания, преди да може да бъде задържан през 2017 година, а по този начин и от процеса. След присъдите през днешния ден, които общо възлизат на 100 години, той ги разгласи за " безчовечие ".
" Сега повече от всеки път... е време да реагираме както в никакъв случай до момента ", написа той в Twitter и прибавя: " За бъдещето на нашите синове и дъщери. За демокрацията. За Европа. За Каталония. "
В момента 56-годишният политик живее в заточение в Белгия. Той е застрашен от съд по обвинявания в протест, в случай че се завърне в Испания.
През уикенда стотици последователи на самостоятелна Каталуния се събраха за митинг в Барселона.
Това подсети за 2017 година, когато полиция и протестиращи нееднократно се сблъскваха по улиците, до момента в който водачите за самостоятелност на Каталуния проведоха референдума, който бе разгласен за противозаконен от конституционния съд на Испания.
Сепаратисткото придвижване в най-богатата испанска област провокира най-голямата политическа рецесия в страната за последните 40 години, написа BBC. Референдумът през 2017г. принуди испанското държавно управление в Мадрид да поеме надзор над Каталуния.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР