Върховният съд на Испания изпраща 18 каталунски политици на съд

...
Върховният съд на Испания изпраща 18 каталунски политици на съд
Коментари Харесай

Испания изпраща 18 каталунски политици на съд

Върховният съд на Испания изпраща 18 каталунски политици на съд за дело, обвързвано със сепаратисткия развой в района, се показва в разпореждане на съда.

Той разгласи приключването на предварителното следствие и началото на чуванията всъщност, които ще се състоят при започване на идната година. Сред тези, които ще се окажат на подсъдимата пейка, са някогашният заместник-ръководител на каталунското държавно управление Ориол Жункерас, някогашният представител на районния парламент Карме Форкадел и други последователи на независимостта на автономията. Те са обвинени в подстрекаване към протест и заграбване на държавни средства, написа ТАСС, представена от Нова тв.

На 1 октомври предходната година в Каталуния се състоя гласоподаване по въпроса за отцепването от кралството. Мадрид в началото назова този референдум нелегитимен и отхвърли да признае резултатите. На 27 октомври Народното събрание в Каталуния утвърди резолюция, с която прогласи републиката за самостоятелна. В отговор Сенатът утвърди настояването на Мадрид за въвеждане на 155-ия член на Конституцията на Кралството, който разрешава да се ограничи самоуправлението на Каталуния.

Веднага по-късно в кралството бе заведено против водачите на сепаратисткия развой. Някои от тях избягаха от Испания, в това число някогашния глава на Каталуния, Карлес Пучдемон, а други бяха задържани по време на правосъдните процеси.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР