Върховният съд на Испания изпраща 18 каталунски политици на съд

...
Върховният съд на Испания изпраща 18 каталунски политици на съд
Коментари Харесай

Испания съди 18 каталунски политици

Върховният съд на Испания изпраща 18 каталунски политици на съд за дело, обвързвано със сепаратисткия развой в района. Това се показва в разпореждане на Върховния съд.
Съдът разгласи приключването на предварителното следствие и началото на чуванията всъщност, които ще се състоят при започване на идната година. Сред тези, които ще се окажат на подсъдимата пейка, са някогашният заместник-ръководител на каталунското държавно управление Ориол Жункерас, някогашният представител на районния парламент Карме Форкадел и други последователи на независимостта на автономията. Те са обвинени в подстрекаване към протест и заграбване на държавни средства, съобщи БГНЕС.
На 1 октомври предходната година в Каталуния се състоя гласоподаване по въпроса за отцепването от кралството. Мадрид в началото назова този референдум нелегитимен и отхвърли да признае резултатите. На 27 октомври Народното събрание в Каталуния утвърди резолюция, с която прогласи републиката за самостоятелна. В отговор Сенатът утвърди настояването на Мадрид за въвеждане на 155-ия член на Конституцията на Кралството, който разрешава да се ограничи самоуправлението на Каталуния.
Веднага по-късно в кралството бе заведено против водачите на сепаратисткия развой. Някои от тях избягаха от Испания, в това число някогашния глава на Каталуния, Карлес Пучдемон, а други бяха задържани по време на правосъдните процеси.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР