Върховният представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит нарече

...
Върховният представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит нарече
Коментари Харесай

За криза в Босна предупреди върховният представител на международната общност

Върховният представител на интернационалната общественост в Босна Кристиан Шмит назова ескалираща политическа рецесия в страната най-сериозната от войната от 1992-95 година, при която починаха 100 000 души, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Асошиейтед прес. Той предизвести в публикуван през вчерашния ден отчет, че капацитетът ѝ " да се трансформира в рецесия на сигурността e доста действителен ".

Шмит, който следи използването на Дейтънското мирното съглашение, подписано през 1995 година и поставило завършек на опустошителната война в Босна, показва, че водачите на доминираната от сърбите босненска съставна единица, Република Сръбска, редовно оспорват клаузите му и са засилили дейностите си, целящи да узурпират пълномощия, дадени на централното босненско държавно управление.

Сключеното с посредничеството на Съединени американски щати Дейтънско съглашение откри две обособени съставни единици в Босна - едната, ръководена от босненските сърби, а другата - доминирана от босненските мюсюлмани (бошняци) и хърватите - Мюсюлманско-хърватска федерация. Двете единици са свързани посредством общи централни институции и всички значими решения би трябвало да бъдат подкрепени и от двете елементи.

В отчета си до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации той показва, че дейностите на Република Сръбска " освен подкопават основите на съглашението, само че непосредствено заплашват да разрушат над 25 години прогрес в построяването на Босна и Херцеговина като страна, намираща се твърдо на пътя към интеграцията в Европейски Съюз ".

Докладът беше публикуван преди планувано за през днешния ден съвещание на съвета за Босна, на което Шмит се чака да го показа.

Миналия юли съветът отхвърли резолюция, препоръчана от Русия, която има близки връзки с босненските сърби, и от съдружника на Москва - Китай, която целеше да отнеме пълномощията на висшия представител неотложно и да закрие поста изцяло в границите на една година.

Правомощията на висшия представител бяха подложени на критика от босненските сърби поради това, че не се дава опция за обжалване на решенията му, които влизат в действие неотложно. От началото на съществуването си службата на висшия представител уволни десетки публични представители, в това число съдии, държавни чиновници и членове на Народното събрание.

Шмит декларира, че държавното управление и Народното събрание на Република Сръбска се пробват да се отделят от държавните институции, създавайки паралелни органи в босненската сръбска съставна единица. Същевременно, споделя той, представителите на Република Сръбска в босненския парламент и държавните институции или не вземат участие в процеса на взимане на решения, или блокират решенията, които не са в полза на босненските сърби.

" Това води до попречване на способността на страната да действа и да упражнява конституционните си отговорности ", акцентира Шмит.

Той акцентира, че неналичието на законодателни резултати блокира промените, нужни за напредъка по пътя към участие в Европейски Съюз, интернационалните съглашения и приемането на държавния бюджет за втора поредна година.

На 16 април Шмит анулира закон, признат от Република Сръбска, който щеше да разреши на босненските сърби да поемат контрола на държавната благосъстоятелност на тяхната територията, като го назова неконституционен. Босненският сръбски водач Милорад Додик съобщи в изявление, че дейностите на Шмит не могат да попречат на закона да влезе в действие.

Друг противоречив въпрос е неналичието на съглашение сред бошняците и хърватите в мюсюлманско-хърватската федерация за изборни промени, което Шмит съобщи, че " е предиздвикало хърватските партии да подложат на подозрение провеждането на общи избори през 2022 година, в това число посредством отдръпване на финансирането за изборите ".

Босненските хървати се оплакват от дискриминация и желаеха смяна на системата на гласоподаване, с цел да се подсигурява, че босненските хървати сами ще избират хърватските представители. Официални представители на бошняците отхвърлиха тези изказвания, а договарянията за изборни промени са в блокаж.

Шмит сподели, че неналичието на съглашение " не слага под въпрос по никакъв метод " провеждането на парламентарните избори през 2022 година, които са планувани за първата седмица на октомври, при същите правила като през 2018 година

На 4 май, откакто отчетът беше към този момент направен, държавните управляващи в Босна насрочиха вота за 2 октомври.

Около 3,3 милиона гласоподаватели ще избират тримата членове на многонационалното председателство, централния парламент на Босна, парламентите на двете единици, както и президента и вицепрезидента на Република Сръбска.

" Продължаващата ескалация на политическата рецесия, най-сериозната от интервала след войната, безспорно ускори напрежението в страната и токсини атмосферата, което се видя от множеството междуетнически произшествия, които породиха към православните празници през януари ", декларира Шмит.

Върховният представител показва също, че е приказвал с протестиращи през януари, които призоваваха интернационалната общественост да реагира " на продължаващото деструктивно държание на управляващите в Република Сръбска ".

" Те знаят от историята, че в динамичността на страната капацитетът на една политическа рецесия да се трансформира в рецесия на сигурността е доста действителен и интернационалната общественост би трябвало да отговори съответно ", акцентира Шмит.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР