Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп

...
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп
Коментари Харесай

Борел: ЕС не трябва да се стреми към единна армия

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел Жозеп Борел съобщи, че съюзът трябва да усили военния си потенциал и вътрешното си съдействие, само че това не значи, че би трябвало да се стреми към единна войска, написа.

В изявление за Кристиан Аманпур от CNN в понеделник ръководителят на външната политика настоя, че измежду членовете на Европейски Съюз съществува " мощен консенсус " по отношение на повишението на отбранителния потенциал на блока, както във връзка с силата на военната промишленост, по този начин и на въоръжените сили.

" Не става въпрос за основаване на единствена европейска войска ", съобщи Борел, като добави, че всички 27 членки на Европейски Съюз са суверенни страни и са свободни да дефинират личните си отбранителни политики.

За да се ускори защитата на блока, армиите на членовете на Европейски Съюз би трябвало да бъдат " по-оперативни ", аргументира се дипломатът.

Те би трябвало да основат европейски дирек в границите на НАТО. Европейците би трябвало да поемат повече отговорност за нашата защита ", съобщи Борел и добави, че това включва поощряване на тясно партньорство със Съединени американски щати в границите на НАТО.

" Трябва да увеличим военния си потенциал... Но е утопично да имаме вяра, че ще отменим 27-те армии, с цел да създадем една. Това, което би трябвало да създадем, е да бъдем по-реалистични ", сподели Борел. Блокът е добре осведомен със суровите действителности на актуалния свят и се приготвя надлежно, добави той.

През януари италианският външен министър Антонио Таяни обществено поддържа основаването на обща европейска войска, концепция, която се разисква от няколко години, потвърждавайки, че силата може да се употребява за мироопазващи задачи и попречване на спорове.

Предложението обаче срещна съпротивата на няколко членки на Европейски Съюз, в това число Дания и Полша. Копенхаген твърди, че " НАТО е крайъгълният камък на нашата групова сигурност " и че защитата остава въпрос на народен суверенитет.

Варшава настоя, че дейностите на Европейски Съюз в региона на защитата би трябвало да допълват напъните на НАТО.

От началото на войната в Украйна държавите-членки на Европейски Съюз доста усилиха разноските за защита, като възнамеряват да ги усилят до 350 милиарда евро (380 милиарда долара) през 2024 година През последните седмици няколко западни водачи също приканиха блока да се приготви за пълномащабна война с Русия, която съгласно тях може да избухне в границите на идващите няколко години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР