Върховният представител на ЕС по общата външна политика и сигурността

...
Върховният представител на ЕС по общата външна политика и сигурността
Коментари Харесай

Борел иска повече гъвкавост от България по проблема с РСМ

Върховният представител на Европейски Съюз по общата външна политика и сигурността Жозеп Борел съобщи през днешния ден, че България би трябвало да е по-гъвкава във връзка с разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани, съобщи Ройтерс.

България блокира началото на договаряния за еврочленство на Република Северна Македония с аргумента, че не съблюдава контракта за добросъседство от 2017 година и желае от Скопие да изкорени езика на омразата, превратната визия и пояснение за България от учебници, музеи, монументи, о общественото говорене и държавната политика.

„ Мисля, че България би трябвало да прояви повече еластичност по този проблем, който блокира началото на договарянията “, сподели Борел в Мадрид.

По-рано тази седмица 27-те водачи на Европейски Съюз дадоха обещание бъдещо участие на шест страни от Западните Балкани, като повториха заричане, направено за първи път преди 18 години. Те обаче не се вслушаха в апелите за ангажимент това да стане до 2030 година, в това число поради опасения на някои членки за отрицателни последствия за вътрешната политика поради миграцията.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР