Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей назначи нов началник

...
Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей назначи нов началник
Коментари Харесай

Аятолах Али Хаменей смени шефа на полицията на фона на протестите в Иран

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей назначи нов шеф на полицията след близо четири месеца митинги, провокирани от гибелта на 22-годишната локална кюрдка Махса Амини, задържана за погрешно носене на забрадката, съобщи БГНЕС.

Хаменей, който има последната дума в политиката и е главнокомандващ на въоръжените сили на Иран, назначи военачалник Ахмад-Реза Радан на мястото на Хосейн Ащари, се споделя в изказване, оповестено на формалния уеб страница на водача. Той подреди също на полицията да " усъвършенства своите качества ", както и да " образова профилирани сили за разнообразни браншове на сигурността ".

Радан, роден през 1963 година, е бил заместник-шеф на полицията от 2008 до 2014 година, след което управлява Центъра за стратегически проучвания на полицията. И Радан, и Ащари стартират военната си кариера в мощния Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война. Новият шеф на полицията беше глобен от Съединени американски щати през 2010 година, а по-късно и от Европейски Съюз, поради „ нарушавания на човешките права “ по отношение на митингите, последвали оспорваните президентски избори в Иран през 2009 година

В изказването за назначението на новия полицейски шеф Хаменей изрази " признателност и удовлетворение " от осемгодишната работа на Ащари. Иранските управляващи разказват актуалните национални митинги като " протести " и споделят, че стотици хора, в това число членове на силите за сигурност, са били убити и хиляди задържани.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР