Върховният лидер на Афганистан е наредил на съдиите да приложат

...
Върховният лидер на Афганистан е наредил на съдиите да приложат
Коментари Харесай

Афганистан въвежда пълно прилагане на ислямския закон

Върховният водач на Афганистан е наредил на съдиите да приложат напълно аспектите на ислямския закон, които включват обществени изтезания, ликвидиране с камъни и бичуване, както и ампутация на крака на крадци, съобщи основният представител на талибаните. 

Забихула Муджахид заяви късно в неделя в Туитър, че „ наложителната “ заповед на Хибатула Ахундзада е пристигнала след среща на тайния водач с група съдии.

Ахундзада, който не е сниман или фотографиран обществено, откогато талибаните се върнаха на власт през август предходната година, ръководи с декрет от Кандахар - родното място и духовното сърце на придвижването.

Талибаните дават обещание по-мек вид на суровото ръководство, особено за първото им престояване на власт през 1996-2001 година, само че последователно лимитират правата и свободите.

„ Разгледайте деликатно досиетата на крадците, похитителите и подстрекателите към протест ", цитира Муджахид думите на Ахундзада.

„ Длъжни сте да приложите тези досиета, в които са изпълнени всички условия на шериата (ислямското право) за худуд и кисас.

„ Това е решението на шериата и моята заповед, която е наложителна. “

Муджахид не е открит, с цел да добави туита си.

Худуд се отнася до закононарушения, за които съгласно ислямското право са планувани избрани типове санкции, а кисас значи " възмездие в натура " - на процедура „ око за око “.

Престъпленията съгласно худуд включват невярност - и подправено обвиняване в нея, пиянство на алкохол, кражба, похищение и обир, вероотстъпничество и протест.

Кисас обгръща ликвидиране и съзнателно пострадване, наред с други неща, само че също по този начин разрешава на фамилиите на жертвите да одобряват обезщетение вместо наказване.

Ислямските учени настояват, че закононарушенията, които водят до наказване съгласно худуд, изискват доста висока степен на доказване, в това число - при положение на прелюбодейств,- самопризнание или свидетелстване от четирима възрастни мюсюлмани от мъжки пол.

Бичуването

Повече от година, а даже и в последно време, обществените медии са цялостни с видеоклипове и фотоси на талибански бойци, които бият с бич хора, упрекнати в разнообразни закононарушения.

На няколко пъти талибаните демонстрират обществено и телата на похитители, които съгласно тях са били убити при престрелки.

Има известия и за бичуване на прелюбодейци в селските региони след петъчните молебствия, само че е мъчно да се получи самостоятелна инспекция. 

Рахима Попалзай, юридически и политически анализатор, съобщи, че указът може да е опит на талибаните да втвърдят репутацията си, която съгласно тях се е смекчила, откогато са се върнали на власт.

„ Ако в действителност стартират да ползват худуд и кисас, те ще се стремят да всеят боязън, който обществото последователно е изгубило ", споделя тя пред Агенция Франс Прес.

Тя добавя, че талибаните желаят също по този начин да подобрят своята ислямистка известност.

„ Като теократично устройство талибаните желаят да укрепят религиозната си еднаквост измежду мюсюлманските страни “.

През последните 15 месеца мъчно извоюваните права на дамите се изпариха и те все по-често биват изтласквани от публичния живот.

Повечето държавни служителки са изгубили работата си или получават оскъдна заплата, с цел да си стоят у дома, а на дамите е неразрешено да пътуват без родственици от мъжки пол и би трябвало да се покриват с бурка или хиджаб, когато излизат от вкъщи си.

През миналата седмица талибаните не разрешиха на дамите да влизат в паркове, увеселителни заведения, фитнес зали и публични бани.

По време на първото си ръководство талибаните постоянно правиха обществени санкции на националния стадион, в това число бичуване и изтезания.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР