Върховният комисар на ООН по правата на човека заяви, че

...
Върховният комисар на ООН по правата на човека заяви, че
Коментари Харесай

ООН: И „Хамас“, и Израел са извършиха военни престъпления

Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида съобщи, че и „ Хамас “, и Израел са направили военни закононарушения след експлоадирането на спора предишния месец, заяви Си Ен Ен.

" Зверствата, осъществени от палестинските въоръжени групировки на 7 октомври, бяха отвратителни, брутални и шокиращи, те са военни закононарушения - както и продължаващото задържане на заложници ", съобщи комисарят Фолкер Тюрк. " Колективното наказване от страна на Израел на палестински цивилни жители също съставлява военно закононарушение, както и противозаконната насилствена евакуация на цивилни жители. "

Тюрк направи тези забележки, откакто посети граничния пункт Рафах, който той назова алегорично избавително въже за 2,3 милиона души в Газа.

" Спасителната линия е незаслужено, възмутително изтъняла ", сподели той, като прикани за снабдяване на повече филантропична помощ в анклава.

Върховният комисар също по този начин прикани и двете страни да се спогодят за преустановяване на огъня въз основа на три императива, свързани с правата на индивида: доставка на помощи за Газа, освобождение на заложниците от „ Хамас “, както и реализиране на " финален завършек на окупацията, учреден на правата на палестинците и израелците на самоопределяне и на техните законни ползи в региона на сигурността ".

" Дори в подтекста на 56-годишната окупация, актуалната обстановка е най-опасната от десетилетия насам, с която се сблъскват хората в Газа, в Израел, на Западния бряг, само че и в районен проект ", сподели той.

Израелските военни разясниха обвиняванията във военни закононарушения, като обявиха:

" Ударите на ЦАХАЛ по военни цели са подчинени на съответните разпореждания на интернационалното право, в това число вземането на осъществими защитни ограничения и след преценка, че предстоящите инцидентни вреди за цивилното население и гражданската благосъстоятелност не са несъразмерни по отношение на предстоящото военно преимущество от офанзивата ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР