Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк

...
Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк
Коментари Харесай

Комисар на ООН вижда признаци за военни престъпления във войната между Израел и Хамас

Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк счита, че има признаци за осъществени военни закононарушения и евентуално закононарушения против човечеството във войната в Газа - освен това и от двете страни в спора.

Тюрк е представен от немската осведомителната организация, пред която се аргументира, като дава образец с терористична офанзива на " Хамас " против Израел на 7 октомври, в това число безразборното изстрелване на снаряди и военните дейности против цивилен обекти.

Той обаче акцентира, че има " съществени опасения " и за ответната реакция от страна на Израел.

" Ако погледнете по какъв начин Израел реагира, имам съществени опасения по отношение на спазването както на правата на индивида, по този начин и на интернационалното филантропично право ", споделя висшият комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида.

По думите му, 70% от засегнатите хора при тежките израелски бомбардировки в Газа са дами и малолетни.

" Може да се допусна, че по-голямата част от потърпевшите са цивилни жители. Освен това груповото наказване на палестинците е военно закононарушение. Разбира се, в последна сметка съдилищата би трябвало да преценяват кой какви закононарушения е направил ", добавя Тюрк.

Той обаче не изключва възможнсотта да са осъществени и закононарушения против човечеството - " предвид на непропорционалните и доста тежки бомбардировки, съчетани с неналичието на ефикасна филантропична помощ, съществуват съществени опасения, които би трябвало да бъдат прегледани по-внимателно ".

В интернационалното право терминът закононарушения против човествотосе употребява за осъществяването на тежки жестокости против огромни маси хор. Това е най-високата степен на престъпна активност. Дефиницията му се отнася за " ликвидиране, изтребване, довеждане до робско положение, депортиране или друго безчовечно деяние, осъществено против цивилни, преди или по време на войната, или преследвания по расови или религиозни претекстове ".

Терминът военни закононарушения се отнася за съществени нарушавания, осъществени против цивилни или участващи в бойни дейности по време на въоръжен спор.

Още развития от войната в Близкия изток

Израелската войска заяви, че през нощта е умъртвила четирима хипотетични палестински бойци в град Азун на Западния бряг. В обява в обществените медии тя споделя, че палестинците са стреляли и хвърляли експлозиви по израелски бойци и откакто са разпознали постройката, в която бойците са се укривали, са ги умъртвили в престрелка.

Съобщава се, че израелските военни са направили рейдове и в най-малко още пет града на Западния бряг, в това число в бежанския лагер Дженин и град Йерихон.

Неназован израелски чиновник показва пред " Ройтерс ", че Израел възнамерява да изтегли част от войските си от Газа, с цел да премине към по-целенасочени интервенции против " Хамас ". Подробности към този проект обаче не се оповестяват.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР