Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк

...
Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк
Коментари Харесай

ООН: Има индикации за военни престъпления, извършени от руските сили в Украйна

Върховният комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк съобщи, че Русия е претърпяла " огромен неуспех " в предприемането на съответни ограничения за предотвратяване на цивилните в Украйна и че има индикации за военни закононарушения, осъществени от съветските сили, съобщи Ройтерс.

Тюрк сподели пред Съвета по правата на индивида в Женева, че службата му e отчела " груби нарушавания на интернационалните закони за отбрана на човешките права, съществени нарушавания на интернационалното право, както и военни закононарушения, осъществени най-вече от въоръжените сили на Руската федерация ".

Той уточни че въпросните нарушавания включват 142 случая на изтезания на цивилни по бързата процедура, както и отвличания, изтезания и малтретиране на арестувани лица, в това число и полови похищения.

Русия изрично отхвърля обвиняванията в зверства или в офанзиви против цивилни в Украйна, отбелязва Ройтерс.

" Налице е огромен неуспех на Руската федерация в предприемането на съответни ограничения за предотвратяване на цивилните и на гражданските обекти от въздействията на нейните офанзиви ", сподели Тюрк. Той акцентира, че армиите и на двете страни, изключително съветската, би трябвало да съблюдават интернационалните закони, защитаващи човешките права, и интернационалното филантропично право.

" Трябва да престанат да употребяват в обитаемоте места касетъчни муниции, както и прецизно да картографират разположението на мините ", добави Тюрк. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР