Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли иска на държавата срещу бившия

...
Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли иска на държавата срещу бившия
Коментари Харесай

Последно в съда: Царска Бистрица е на Сакскобургготски

Върховният касационен съд (ВКС) отхвърли желае на страната против някогашния министър председател и водач на Национална движение „Симеон Втори" Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза за така наречен замък " Царска Бистрица ", съобщи Dir.bg.

Това е първото от серията каузи, по което съдът приема дефинитивно, че някой от противоречивите парцели е на наследниците на тогавашните царе. Досега страната завоюва правосъдните процеси за " Cитняĸoвo ", " Capъгьoл ", както и за бившeтo cтoпaнcтвo нa УБO ĸpaй Bpaнa. Ocнoвният apгyмeнт пo вcичĸи тях, с изключение на нeгoднaтa " pecтитyция ", беше, чe двopцитe и гopитe изнaчaлнo ca били coбcтвeнocт нa дъpжaвнaтa cлyжбa Интeндaнcтвo, a нe нa мoнapcитe ĸaтo пepcoни.

Делото за " Царска Бистрица " е и първото, по което Върховен касационен съд реши да пита Конституционния съд (КС) какъв е резултатът от решението му, с което през 1998 година разгласи за противоконституционен Закона за оповестяване държавна благосъстоятелност парцелите на фамилиите на някогашните царе Фердинанд и Борис и на техните наследници (ЗОДСИСБЦ). А Конституционен съд одобри, че закони като него би трябвало да се смятат за невалидни от приемането на новата Конституция през 1991 година

Тезата на страната по делото беше, че тя е има " Царска Бистрица " на три учредения, заяви " Лекс ". Първо, по силата на Закона за горите от 1897 година, като поддържа, че се употребява от въведената в него хипотеза, че горите са държавни. Второто съображение, което изтъкваше Министерството на районното развиване и благоустройството, което води делата, е, че Интендантството на цивилната листа на царя ги е придобило по отминалост от 1900-1930 година

И последният претекст на страната да упорства, че е притежател беше конфискационният закон от 1947 година, с който са отнети всички царски парцели. Като твърдеше, че решението на Конституционен съд, с което той беше разгласен за противоконституционен през 1998 година, няма нито противоположна мощ, нито реституционен темперамент.

Върховен касационен съд обаче отхвърля всички тези причини и насочва много рецензии към Софийския апелативен съд, който през 2017 година призна парцела за държавен.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР