Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил присъдата на Апелативен съд-Пловдив

...
Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил присъдата на Апелативен съд-Пловдив
Коментари Харесай

Ахмед Муса влиза на топло за 4 години заради проповядване на радикален ислям

Върховният касационен съд (ВКС) е удостоверил присъдата на Апелативен съд-Пловдив от 1 година затвор за Ахмед Муса Ахмед по делото против 13-те имами за коренен ислям. Обвиненията са за разпространение на антидемократична идеология, верска непоносимост и апел към война.

Така общото му наказване става 4 години, защото той има предходна 3-годишна условна присъда по сходни обвинявания, оповестиха от Окръжната прокуратура в Пазарджик пред " Фокус ". Муса обаче към този момент беше 3 години в ареста и те ще бъдат приспаднати, тъй че ще лежи единствено година.От държавното обвиняване прецизираха, че чиновници на правосъдна защита към този момент са задържали Ахмед Муса, с цел да бъде приведено в осъществяване наложеното му наказване и той е в Пазарджишкия затвор.

Върховният касационен съд е удостоверил и едногодишната условна присъда на имама на Сърница Саид Муутлу, с три години изпитателен период и санкция от 3 хиляди лв. за проповядване на антидемократична идеология, заяви БНР.

Със същото решение районният мюфтия Абдулах Салих е с 10 месеца условна присъда, с три годишен изпитателен период и санкция от 3 хиляди лв.. Останалите 10 имами остават с административни санкции и санкции сред 2 и три хиляди лв..

По делото за коренен ислям бяха упрекнати 13 имами в проповядване на антидемократична идеология. Окръжният съд в Пазарджик наложи ефикасна присъда единствено за Ахмед Муса, а на останалите бяха наложени санкции. След това делото беше прегледано от Апелативен съд-Пловдив, който удостовери присъдите.

Заради ефикасното наказване единствено Муса имаше право на обжалване във Върховен касационен съд. Оттам върнаха делото за преразглеждане на Апелативен съд и след повторното изговаряне на присъдата вследствие на новоназначени поредност от експертизи, в този момент тя е доказана още веднъж и става дефинитивна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР