Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда по делото срещу Румяна

...
Върховният касационен съд потвърди оправдателната присъда по делото срещу Румяна
Коментари Харесай

Окончателно оправдаха екссъдийката Румяна Ченалова

Върховният касационен съд удостовери оправдателната присъда по делото против Румяна Ченалова по обвиняване, че като арбитър е направила длъжностни и документни закононарушения при разглеждането на комерсиално дело по искова молба на „ ОЕТ – Обединени енергийни търговци “ ООД против НЕК.

Тя беше приета за невиновна и от Софийския апелативен съд. Любопитен подробност е, че в правосъдно съвещание пред Върховен касационен съд представителят на Върховната касационна прокуратура не поддържа митинга на сътрудниците си от апелативната и пледира за неговата неоснователност, като смята атакуваната присъда за вярна и законосъобразна, и предлага тя да бъде доказана.

Според обвинителния акт, импортиран през 2016 година, става дума за следното. На 18 юли 2013 година от ОЕТ подали в Софийския градски съд искова молба против НЕК - поискали 6 459 922 лева от държавното сдружение. Ченалова почела желае и насрочила делото, без ОЕТ да заплати държавната такса от 258 396 лева На 24 юли 2013 година запорирала сметките на НЕК. На 15 октомври частната компания нараснала желае си против НЕК с 4 392 706 лева Отново не заплатила таксата, този път в размер на 175 708 лева

Така Ченалова нанесла на НЕК вреда на стойност 434 105,14 лева, която се показва в невнесени държавни такси за разглеждане на желае на частната компания, твърдеше тогава прокуратурата. Второто обвиняване против някогашната съдийка беше за документно закононарушение. Според него тя е фалшифицирала протокол от намерено правосъдно съвещание по същото дело.

Върховните съдии, както и сидиите преди тях, не установяват съществуване на въпросните процесуални нарушавания, свързани с оценката и инспекцията на събраните по делото доказателства, които да са позволени от въззивната инстанция.

Касационният състав не приема за основателно изказванието, че апелативният съд не е направил повсеместен и изчерпателен разбор на доказателствения материал и е отдал приоритет на доказателствата, подкрепящи тезата на подсъдимата.

Тричленният състав на Върховен касационен съд стимулира неоснователност и на възражението на държавното обвиняване за погрешно приложение на материалния закон. Върховните съдии намират за верен и аргументиран извода на Софийския апелативен съд, че структурата на обвиняването по член 282 от Наказателен кодекс - закононарушение по работа, препоръчана в обвинителния акт, е неиздържана и не се основава на съответна фактология.

В допълнение към причините на апелативния съд касационният състав отбелязва, че с оглед повдигнатото обвиняване в обстоятелствената част на прокурорския акт липсват обстоятелства, обосноваващи връзката сред активността на Ченалова с оглед претендираните от прокуратурата позволени от нея нарушавания и несъблюдение на служебни отговорности, визирани в правни правила в Граждански процесуален кодекс и Закон за съдебната власт.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР