Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на административния

...
Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на административния
Коментари Харесай

ВАС: Двуетажната сграда на плажа в Росенец е незаконна и трябва да бъде съборена

Върховният административен съд (ВАС) остави в действие решението на административния съд в Бургас, с което се отхвърля тъжба на " Стрейтлайн " АД против заповед от 28.08.2020г. на заместник- кмета по " Строителство, вложения и районно развиване " при Община Бургас, с която е подредено да бъде отстранен противозаконен градеж “двуетажна постройка “ от парцел в околност " Отманли ", Лесопарк " Росенец ", издигната от незнаен причинител.

Това оказва се от решение на съда, оповестено на формалната му страница. Решението е дефинитивно и не предстои на обжалване. Според Върховен административен съд не са налице твърдените в жалбата учредения за анулация и решението на административния съд в Бургас е материално и процесуално законосъобразно и обосновано.

В решението се показва, че постройката, за която има спор, попада в крайбрежна плажна линия - парцел обществена държавна благосъстоятелност. Не са налице и строителни бумаги за постройката, а първите картографски данни за съществуване на обект, находящ се в позицията на противоречивия, са едвам от 2006 година От умозаключение на вещото лице оказва се, че в общината е разполагаем кадастрален проект въз основата на лесопарк " Росенец " от 1989 година, в който са маркирани огромните почивни станции, само че двуетажната постройка я няма нанесена.

По делото е открито още, че от 12 март 2007г. „ Лукойл Гарант България " - Доброволен пенсионен фонд " е продал на „ Стрейтлайн " АД парцел, находящ се в местността „ Отманли " /парк Росенец/, землище на гр. Бургас, кв. " Крайморие " с повърхност от 9 000 кв.м, ведно с построените в него здания и уреди: постройка яхт-клуб, едноетажна със застроена повърхност 174 кв.м, хангар за морски съдове, едноетажен, със застроена повърхност 308 кв.м, хангар за леки морски съдове, едноетажен, със застроена повърхност 161 кв.м, помощна постройка с повърхност от 42 кв.м, ведно с построените в парцела уреди и трайни усъвършенствания.

Същевременно в показаната схема на яхтено пристанище-Росенец от " Лукойл Нефтохим Бургас " не се обгръща територията на постройката, за която се води спор и не е отразена в нея.

" Това е трета поредна от общо 14 противозаконни постройки, които се откриха през 2020 година в региона. Тази е нелегално, тъй като е издигната върху земя, която е обществена държавна благосъстоятелност. Това няма по какъв начин да е законно, невероятно е и да се узакони, съдът е пределно явен ", това сподели за „ Твоят ден “ по NOVA NEWS Димитър Найденов, общински консултант в Общинския съвет на Бургас през 2020 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР