Върховният административен съд (ВАС) окончателно върна отнетите лицензи на охранителната

...
Върховният административен съд (ВАС) окончателно върна отнетите лицензи на охранителната
Коментари Харесай

Съдът окончателно върна отнетите лицензи на фирмата Делта гард, свързвана с казуса Осемте джуджета

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно върна отнетите лицензи на охранителната компания „ Делта гард “ , заяви правният уебсайт във вторник.

Новината идва три години след отнемането на лицензите на компанията през 2021 година и няколко месеца откакто през декември 2023 година Конституционният съд (КС) реши, че няма проблем в текста от закона, с който отнемането им е уредено.

За „ Делта гард “ се заприказва през 2020 година , когато от следствието стана ясно, че охранителната компания е взела участие в за асансьори.

Лицензът ѝ през идната 2021 година от Главната дирекция „ Национална полиция “ ( ГДНП ) към Министерството на вътрешните работи ( Министерство на вътрешните работи ), само че не поради връзка с „ Осемте джуджета “.

Причината беше, че един от притежателите на „ Делта гард “ - Димитър Спасов , е бил притеглен като обвинен още през 2019 година за занемареност и безчинство по отношение на защитата на фотоволтаичен парк.

Според закона, когато притежател или съучастник в една охранителна компания е притеглен като обвинен, той би трябвало да приключи присъединяване си в сдружението в период до 30 дни . В противоположен случай лицензът на компанията се лишава.

Спасов, прочут с прякора си Митко Каратиста, трансферира дяловете си във компанията едвам през есента на 2021 година По същото време му е предявено постановлението, с което е притеглен като обвинен. Защитата му твърди, че преди този момент той не е знаел за обвиняването.

Решението за отнемането на лицензите на „ Делта гард “ от Административния съд София-град ( АССГ ) през 2022 година с претекста, че 30-дневният период, с който Спасов е разполагал, с цел да напусне компанията, е почнал да тече още през 2019 година

„ Делта гард “ апелира и, който изиска от Конституционен съд да разгласи за противоконституционен текста от закона, по силата на който лицензите на фирматам са отнети преди всичко.

Конституционен съд реши, че, само че също по този начин обясни, че 30-дневният период за овакантяване на сдружението стартира да тече от уведомяването на обвинения, а не от датата на привличането му.

Това предопредели хода на делото и този вторник Върховен административен съд дефинитивно реши, че лицензите на „ Делта гард “ би трябвало да бъдат върнати, защото Спасов е схванал за привличането си като обвинен едвам през 2021 година

През 2020 година следствие на Антикорупционния фонд описа по какъв начин асансьорният производител Илия Златанов е станал жертва на на част от бизнеса му,.

Златанов излезе с изказвания, че бизнесът му е бил лишен от някогашния следовател Петьо Петров - Еврото и жена му Любена Павлова . Това се е случило благодарение на Министерство на вътрешните работи и на тогавашния съсобственик на „ Делта гард “ Димитър Спасов.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР