Върховният административен съд (ВАС) е разпоредил бизнесменът Цветомир Найденов да

...
Върховният административен съд (ВАС) е разпоредил бизнесменът Цветомир Найденов да
Коментари Харесай

Съдът разпореди Цветомир Найденов да бъде изваден от българския черен списък по Магнитски

Върховният административен съд (ВАС) е разпоредил предприемачът Цветомир Найденов да бъде изваден от така наречен уголемен български лист след глобите по закона " Магнитски ". Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване, заяви.

Още през юни представителите на известната фамилия в хазарта - Стефан, Боян и Цветомир Найденови, оповестиха в, че са включени незаслужено в " черния лист " на Национална агенция за приходите и са подали възражения до Министерството на финансите, ДАНС, Национална агенция за приходите и Министерски съвет за предприемане на дейности по изваждането си от листата. Аргументът за включването на братя Найденови е, че в предишното са били съдружници в " Евробутбол " с Васил Божков.

" Ние сме прекратили всевъзможни връзки със засегнатите от закона " Магнитски " лица. От март 2020 година не сме съдружници, акционери, шефове и членове на управителни органи. Нещо повече, ние инициирахме доста преди ограниченията по закона " Магнитски " дейности за уличаването на Васил Божков в корупционни и пристъпни действия с риск за нашата сигурност и бизнес ", показаха през юни братя Найденови.

Именно свидетелските показания на Цветомир Найденов дадоха начало на наказателното дело против Васил Божков през декември 2019 година Тогава в медиите бе оповестен скришен запис на диалог сред Найденов и Божков, който бе част от доказателствата по делото. Найденови подадоха сигнал в прокуратурата, че Божков се е опитал с изнудване да им отнеме част от бизнеса, обвързван с Efbet, а също и че дължи голяма сума неплатени налози и такси на бюджета.

Братя Найденови се оплакаха още, че в черния лист на Национална агенция за приходите липсват редица настоящи съдружници на Божков.

" На фона на нашето незаслужено попадане в този лист още по-впечатляваща е неналичието на редица имена - настоящи съдружници на глобените лица все още или в интервал доста по-близък до сегашното от нашето съдружничество ", допълват в позицията си Стефан, Боян и Цветомир Найденови.

Тричленен състав на Върховен административен съд е открил, че Цветомир Найденов фактически няма никакви връзки с Васил Божков.

" Жалбоподателят показва доказателства и причини, от които се открива, че е прекратил всевъзможни връзки с лица, които попадат в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерство на финансите на Съединени американски щати ", декларират висшите съдии.

Според lex.bg може да се чака, че изводите на съда във връзка с Цветомир Найденов, ще важат и за татко му Стефан и брат му Боян.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР