Върховният административен съд ще гледа наново дело, свързано с лиценза

...
Върховният административен съд ще гледа наново дело, свързано с лиценза
Коментари Харесай

ВАС ще гледа наново дело за лиценза на КТБ

Върховният административен съд ще гледа отначало дело, обвързвано с лиценза на Корпоративна комерсиална банка.

Той анулира решение от 2014 година, оставено в действие с определение от 2015 година

Отмяната е на съображение член 239, т. 6 от Административнопроцесуалния кодекс. Съгласно наредбата актът предстои на анулация, когато с решение на Европейския съд за отбрана на правата на индивида е открито нарушаване на Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи, какъвто е съответният случай.

Делото е формирано по искане на КТБ и някогашните ѝ изпълнителни шефове Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев.

Върховните магистрати го връщат за ново разглеждане от различен тричленен състав на съда. В случая новото изговаряне по жалбата на Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов и Александър Панталеев, срещу решение на Управителния съвет на Българска народна банка за лишаване на лиценза на КТБ би трябвало да бъде от тричленен състав на Върховен административен съд, от фаза конституиране на страните в производството. При новото разглеждане на делото съставът би трябвало да съобрази с претекстовете в решението на Европейски съд по правата на човека, означават от съда.

В жалбата си пред Европейски съд по правата на човека жалбоподателите настояват, че н е са имали опция за правосъдно оборване на решението на Българска народна банка за отнемането на лиценза на КТБ.
 Рестарт на делото за лиценза на КТБ
Рестарт на делото за лиценза на КТБ

Върховен административен съд анулира определението от 2015 година поради решение на Европейски съд по правата на човека

От решението на Европейски съд по правата на човека се приема, че квесторите могат да оспорят решението на Българска народна банка за лишаване лиценза на КТБ. Те обаче са подвластни от и дават отговор пред Българска народна банка и нямат тласък да оспорват нейното решение, като това решение е било, най-малко отчасти учредено на техните лични отчети пред Българска народна банка. Според Европейски съд по правата на човека правото на достъп до съд допуска самото лице, чиито права и отговорности са изложени на риск, да може да заведе произвеждане пред съдилищата по пряк и самостоятелен метод.

Европейският съд приема и че КТБ е сложена в обстановка, при която не е имало нито едно лице, разполагащо както с пълномощия, по този начин и с юридически интерес да оспори отнемането на лиценза ѝ.
 Върховен административен съд отхвърли тъжба на някогашни шефове на КТБ
Върховен административен съд отхвърли тъжба на някогашни шефове на КТБ

Жалбата се базира на правосъдно решение на съда в Страсбург

Съответно се приема, че относимото законодателство и методът, по който то е приложено от българските съдилища, не дават на КТБ ясна и практическа опция за търсене и реализиране на правосъдно оборване на отнемането на лиценза й , и по този метод ситуацията на КТБ е на процедура идентично с това на банките по делата " Капиталбанк " АД и " Международна банка за търговия и развиване " АД и други, въпреки законовите ограничавания за оборване решение на Българска народна банка за лишаване на банков лиценз да са отпаднали през 2007 година

По тази причина Европейски съд по правата на човека открива нарушаване на Конвенцията за отбрана на правата на индивида и главните свободи, защото самата КТБ не е имала ясна и практическа опция да търси и получи заслужено разглеждане по правосъден ред на оспорването на решението на Българска народна банка.

От Върховен административен съд показват, че с оглед гореизложеното настояването за анулация на влязлото в действие решение е основателно и следва да се почете.

Решението не предстои на обжалване.
 Лицензът на КТБ лишен нелегално, реши Европейски съд по правата на човека
Лицензът на КТБ лишен нелегално, реши Европейски съд по правата на човека

Банката е лишена от опцията да се пази

Припомняме, " Корпоративна комерсиална банка " АД бе основана през 1994 година, разраснала се бързо в интервала 2007 - 2014 и банкрутирала на 6 ноември 2014 година със правосъдно решение на 22 април 2015 година

Банкерът ), на няколко пъти искаше да бъде разпитан посредством видеоконферентна връзка, тъй като се усеща заплашен, в случай че се върне в България.

Още някогашният основен прокурор бъде екстрадиран. Наследилият го Иван Гешев, който беше и прокурор в профилирания съд тъкмо по това дело, наследи и тази позиция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР