Върховният административен съд реши окончателно, че двуетажната сграда на плажа

...
Върховният административен съд реши окончателно, че двуетажната сграда на плажа
Коментари Харесай

Сараят на Доган изгуби своя плажен аванпост

Върховният административен съд реши дефинитивно, че двуетажната постройка на плажа край летните сараи на Ахмед Доган в парк Росенец е противозаконна и би трябвало да бъде съборена. С това бе комплициран завършек на правосъдната сага, която стартира през лятото на 2020 година.

През август 2020 година гражданските митинги против кабинета “Борисов “ накараха Община Бургас внезапно да се сети, че може би има нещо нелегално към сарая в " Росенец ". Едната от постройките, които бяха оповестени за противозаконни, бе точно двуетажната сграда на плажа на сараите. Тя е най-близо до мястото, където бе осъществено прословутото дебаркиране с гумена лодка на водача на " Демократична България " Христо Иванов през юли предходната година.

През последните няколко години се твърдеше, че двуетажната постройката служи като аванпост към резиденцията дружно с бунгалата за защитата, които също бяха оповестени за противозаконни.

Фирмата " Стейтлайн ", която се води за един от притежателите на резиденцията, апелира събарянето на двуетажната сграда на плажа. Неин представител е известният проектант Калин Тихолов, който е проектирал сараите.

Фирмата апелира заповедта на общината с аргумента, че постройката е вдигната на плажа през 1978 година, заявена е и за нея даже са плащани локални налози. Дружеството твърдеше, че постройката е употребена повече от 10 години, откакто купува част от парцелите в този регион. По делото има доказателства, че постройката е заявена за заплащане на налози едвам през 2020 година.

Недоказан остава главният аргумент на " Стрейтлайн ", че постройката е издигната през 1978 година. Архивът на " Лукойл Нефтохим Бургас " демонстрира, че най-ранната постройка в региона е издигната през 1981 година и това не е постройката на плажа.

Върховен административен съд удостоверява всички заключения на първоинстанционния съд.

“В случая неоспорим е фактът, че за постройката не са налице строителни бумаги. Тази характерстика на построения градеж сочи на противозаконен подобен (в хипотезата на член 225, алинея 2, т. 2 от Закона за устройство на територията), каквото правно съображение е посочено и в обжалваната заповед. Характеристиката на противозаконен градеж е съображение за административния орган да издаде заповед за унищожаване “, написа в решението на висшия съд.

В него се добавя, че двуетажната постройка няма по какъв начин да бъде поносим градеж върху крайбрежна плажна линия, която е обществена държавна благосъстоятелност

“Недопустимо е придобиването на лимитирано вещно право на градеж в обществена държавна благосъстоятелност “, добавя правосъдният състав.
До този миг правосъдните каузи сред Община Бургас и компаниите, които се водят притежатели на сарая, вървят при изменчив триумф за локалната власт.

В началото на март Бургаският административен съд заповедта за срутване на оранжерията за биозеленчуци в рамките на летния сарай на Доган в парк " Росенец ". Причината е неуместната заповед на община Бургас, в която площта на парника е разказана неправилно. В правосъдното решение не се споделя, че оранжерията е издигната законно, а че заповедта за унищожаване на постройката е изцяло опорочена.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР