Върховният административен съд отменят решение на Административен съд София –

...
Върховният административен съд отменят решение на Административен съд София –
Коментари Харесай

ВАС частично отмени решение на АССГ, касаещо събаряне на сгради на язовир Искър

Върховният административен съд анулират решение на Административен съд София – град по административно дело № 7358 от 2022 година, в частта, в която е отхвърлена жалбата на Териториално отделение Държавно ловно стопанство „ Искър “ при „ Югозападно държавно дружество “ Директива за птиците против заповед № РА-30-484/11.05.2022 година. на основния проектант на Столична община. В заповедтта на държавното предпрятие е подредено да отстрани противозаконен градеж: „ Едноетажна солидна стопанска постройка (за адаптация на дива свиня) и едноетажна солидна сграда – помощна постройка към нея “ на бент. „ Искър “.

Върховните магистрати анулират заповедта № РА-30-484/11.05.2022 година на основния проектант на Столична община в частта, в която на Териториално отделение Държавно ловно стопанство „ Искър “ - „ Югозападно държавно дружество “ Директива за птиците е подредено да отстрани установения противозаконен градеж.

Върховните магистрати оставят решението в останалата му част.

Административно дело № 9445 от 20243 година е формирано пред Върховен административен съд по касационни тъжби на Териториално отделение Държавно ловно стопанство „ Искър “ - „ Югозападно държавно дружество “ и „ Биомайнинг “ АД.

Предмет на правосъден надзор в първоинстанционното произвеждане пред АССГ е заповед № РА-30-484/11.05.2022 година на основния проектант на Столична община, с която е разпоредено на „ Био Майнинг “ АД - София и на Югозападно държавно дружество “ Директива за птиците - Териториално отделение Държавно ловно стопанство „ Искър “ да отстранен противозаконен градеж: „ Едноетажна солидна стопанска постройка (за адаптация на дива свиня) и едноетажна солидна сграда – помощна постройка към нея “, находящи се в аграрен парцел (ПИ) с идентификатор 22472.7450.260 по КККР, с. Долни Пасарел, бент. „ Искър “, построени в парцел, обществена държавна благосъстоятелност, без утвърдени капиталови планове и без издадено позволение за градеж.

Върховните магистрати одобряват извода на първоинстанционния съд за липса на позволени основни нарушавания на административнопроизводствените правила при издаване на оспорения административен акт – заповедта на основния проектант на Столична община. 

Заповедта е издадена при съблюдаване на плануванаъа в Закона за устройство на територията процедура. Констативен акт № 5-ДИ04-175 от 13.12.2021 година, въз основа на който стартира административното произвеждане за определяне на противозаконните градежи, е формиран е съответно връчен на сдружението - жалбоподател. Подадените против констатациите в него възражения са признати от административния орган за неоснователни, за което са изложени претекстове в оспорената заповед. Служебно са събрани и спомагателни доказателства, касаещи интервала на осъществяване на градежа. Относно времето на построяването им ответникът се базира на данни на чиновници на Търговско предприятие „ Държавно ловно стопанство “ - Искър и неналичието на отразяването на градежите в утвърдената през 2015 година кадастрална карта. Заключението на вещото лице за осъществяването им преди не-повече от 5-6 години удостоверява тази констатация. В формирания констативен акт и в оспорената заповед категорично е посочено, че се касае за нови градежи.

Неоснователно е възражението за осъществени строителни действия в хипотезата на аварийност. Дори при бедствени и спешни обстановки според член 148, алинея 6 Закон за устройство на територията се дължи издаване на позволение за градеж по изключение по частични работни планове и по време на строителството. Данни за такива обстановки не са открити в административното или правосъдното произвеждане.

Касационният състав на Върховен административен съд споделя извода на АССГ, че случая се касае за нови градежи, за построяването на които са нужни утвърдени капиталови планове и строително позволение в сходство с условията на член 142, алинея 1 и член 148, алинея 1 Закон за устройство на територията. Такива не са издавани, заради което вярно постройките са избрани от административния орган като противозаконни

Решението е дефинитивно, оповестяват от пресцентъра на Върховен административен съд. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР