Върховният административен съд отмени решение по дело на Административен съд

...
Върховният административен съд отмени решение по дело на Административен съд
Коментари Харесай

ВАС върна делото срещу забраната за използване на открито на фойерверки в София

Върховният административен съд анулира решение по дело на Административен съд София-град, с което са оповестени за оскъдни разпореждания от Наредбата за публичния ред на територията на Столичната община, с които се постанова възбрана за потребление навън на пиротехнически произведения - фойерверки от категория F2 и F3 на територията на общината, с изключение на след категорично позволение от кмета на съответния регион, оповестиха от съда.

Делото се връща на административния съд за ново разглеждане от различен правосъден състав. Върховните магистрати одобряват, че решението на първоинстанционния съд е постановено в нарушаване на съдопроизводствените правила и в несъгласие с материалния закон. 

Общинският съвет има пълномощия да приема разпореждания, които имат за цел да контролират публичните връзки по запазване и застраховане на публичния ред на територията на съответната община. Оспорените разпореждания са планувани точно в Наредбата за публичния ред на територията на Столична община. От това следва, че Общинският съвет не е излязъл отвън пълномощието си, се показва в претекстовете на съда.

Промените в Наредбата за публичния ред, които влязоха в действие на 1 март тази година, не разрешават потреблението на пиротехнически произведения в междублоковите пространства, наоколо до лечебни заведения, църкви, учебни заведения и детски градини на територията на общината, откакто 17 хиляди софиянци желаеха с петиция от Столичния общински съвет ограничение на потреблението на пиротехнически средства. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР