Върховният административен съд отмени определение на Хасковския административен съд и

...
Върховният административен съд отмени определение на Хасковския административен съд и
Коментари Харесай

ВАС срещу Сандов: Отмени заповедта за спиране на ТЕЦ „Марица 3“

Върховният административен съд анулира определение на Хасковския административен съд и спря предварителното осъществяване на насилствена административна мярка от 29 април на шефа на Регионалната ревизия по околната среда и водите в Хасково, оповестиха от съда.

С нея е прекратена работата на индустриална мощ от Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ в Димитровград - горивна апаратура, в частта казан OP 380в (1 бр.) за произвеждане на електрическа енергия с номинална топлинна мощ 370 MWth.

Спирането се ползва посредством наложително извеждане от употреба и пломбиране тук-там за подаване на гориво и/или други уреди към казан OP 380в за произвеждане на електрическа енергия с номинална топлинна мощ 370 MWth.

Прилагането на мярката е обосновано с установено нарушаване на изискването в комплексното позволение за излъчванията на отпадъчни газове и излъчванията на серен диоксид, което е довело до превишаване на нормите за наличие на нездравословни субстанции в атмосферния въздух на Димитровград.

Предмет на разногласието пред Върховен административен съд е само настояването за прекъсване на предварителното осъществяване, позволено по силата на закона на оспорената пред Хасковския съд заповед.

Анализът на откритите нови условия пред Върховен административен съд демонстрира обилни по своите размери имуществени вреди в следствие от прекратяването на работата на инсталацията.

Върховните магистрати одобряват, че е налице нужда от отбрана на противопоставим публичен интерес от преустановяване на трудовата претовареност на над 200 служащи, които са лишени от своите трудови хонорари като са пуснати в безпланов отпуск.

В свое тълкувателно решение по тълкувателно дело № 1 от 2009 година Върховният административен съд приема, че позволеното по силата на закона авансово осъществяване на административния акт не значи, че е реализирана пропорция сред презюмирания публичен интерес и вредите, които вероятно биха настъпили.

В правосъдното произвеждане пред Върховен административен съд е показана и нотариална покана от „ Хидро Пауър Ютилитис “ ЕООД за възнаграждение на над 36 млн. лв. неустойки по контракт за покупко-продажба на ток за месеците април и май.

Причината е, че заради насилственото си и непланирано прекъсване топлоелектрическата централа не е изпълнила договореностите за доставка на записаните в контракта количества електрическа енергия и не може д
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР