Върховният административен съд отмени част от решение на Административен съд

...
Върховният административен съд отмени част от решение на Административен съд
Коментари Харесай

ВАС обяви за незаконна още една постройка на Румен Гайтански на язовир Искър

Върховният административен съд анулира част от решение на Административен съд София - град по административно дело № 7050/2021 година, с която е анулирана заповед на основния проектант на Столична община по оборване на " Био Майнинг " АД, касаеща противозаконна постройка на язовир " Искър ". Според Върховен административен съд става дума за противозаконна сграда без нужните капиталови планове и строителни бумаги.

Предмет делото е заповед №РА-30-438/16.06.2021 година на основния проектант на София Здравко Здравков . С нея е разпоредено на " Био майнинг " и на Държавно ловно стопанство " Искър " към Югозападното държавно дружество " да отстранен противозаконен градеж , построен без утвърдени капиталови планове и без издадено позволение за градеж: " Стоманобетонова монолитна постройка " в аграрен парцел с идентификатор 22472.7450.100 на бент. " Искър ", в околност " Авала " в землището на с. Долни Пасарел на територията на столичния регион " Панчарево ", в обсега на " Държавно ловно стопанство " Искър ".

" Оспорената заповед съдържа всички законови реквизити. Волята на административния орган е ясно изразена - разпоредено е премахването на нов градеж, изпълнен през 2020 година от " Био майнинг " АД в парцел, обществена държавна благосъстоятелност, без утвърдени капиталови планове и позволение за градеж. Сградата е индивидуализирана с местонахождение, повърхност и параметри на обособените секции. Посочено е и правното съображение за определянето на градежа като противозаконен - член 225, алинея 2 т. 2 Закон за устройство на територията ", показват от Върховния административен съд.

Върховните магистрати одобряват, че в тази ситуация е открит нов градеж , за построяването на който са нужни утвърдени капиталови планове и строително позволение в сходство с условията на член 142, алинея 1 и член 148, алинея 1 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). Такива обаче не са издавани, заради което съгласно Върховен административен съд вярно постройката е оповестена за противозаконна на съображение член 225, алинея 2, т. 2 от Закон за устройство на територията. Предвид времето на осъществяване на градежа през 2020 година той не попада в обсега на нито един от плануваните в закона разновидности за търпимости би трябвало да бъде отстранен, допълват от съда.

Пред първата инстанция от " Био майнинг " оповестили, че в осъществяване на подписан контракт за взаимна активност от 23 юни 2016 година се прави настоящ ремонт в изискванията на аварийност на съществуваща друга постройка от 1988 година По делото обаче било открито, че постройката е с по-голяма площ и с друг брой етажи (в централната си част е двуетажна) по отношение на описаната в Акта за обществена държавна благосъстоятелност. Т я била построена напълно с нови градивни детайли - носещи колони, нови стени и покривна структура, в несъгласие с изказванието на сдружението, че е направило ремонт на остарял обект. " Дори да се одобри противоположното, то изпълнените строителни работи не могат да бъдат квалифицирани като " настоящ " ремонт, а носят белезите на " главен " ремонт (съгласно § 5, т. 42 ДР ЗУТ), който също съставлява градеж и за него са нужни строителни бумаги. Като подобен не попада в изключенията по член 151, ал.1 Закон за устройство на територията, заради което още веднъж е противозаконен ", акцентират още от Върховен административен съд.

По описаните нагоре аргументи Върховният административен съд приема, че с оспорената заповед законосъобразно е подредено на " Био майнинг " да отстрани открития противозаконен градеж като негов изпълнител което и компанията удостоверява. Затова Върховен административен съд приема, че първата правосъдна инстанция е взела погрешно решение, което би трябвало да бъде анулирано в частта, в която е анулирана заповедта на основния проектант на Столична община във връзка с " Био майнинг " АД. Решението на висшите магистрати е дефинитивно.

Припомняме, че в края на февруари Върховен административен съд одобри за противозаконна и друга сграда на язовир " Искър " (тухлена постройка - склад) и остави в действие решението на Административен съд София - град, с което беше отхвърлена жалбата на " Био Майнинг " против заповедта на основния проектант на Столична община за срутване на склада.

През 2021 година премахването на построена монолитна постройка в околност " Авала ", бент. " Искър ", на територията на Държавно ловно стопанство " Искър ". Теренът е бил възложен за ръководство ДЛС " Искър ", а градежът е осъществен от компанията " Био Майнинг " на предприемача Румен Гайтански, прочут още като Вълка . В следствие и Върховната административна прокуратура (ВАП).
 Окончателно: Събарят противозаконна постройка на Румен Гайтански на язовир
Окончателно: Събарят противозаконна постройка на Румен Гайтански на язовир " Искър "

Върховният административен съд реши - противозаконният градеж би трябвало да бъде премахнат
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР