Върховният административен съд окончателно потвърди като законосъобразна заповедта на КЗП

...
Върховният административен съд окончателно потвърди като законосъобразна заповедта на КЗП
Коментари Харесай

ВАС потвърди заповед за временно затваряне на хотел “Клепсидра“ в Пловдив

Върховният административен съд дефинитивно удостовери като законосъобразна заповедта на КЗП за краткотрайно затваряне на хотел " Клепсидра ". Принудителната административна мярка е наложена със заповед от 17 февруари 2021 година, но повече от година тече обжалването ѝ пред другите инстанции. Тя е позволена за авансово осъществяване от съда още при първото обжалване и все пак притежателят на обекта продължи правосъдната борба за законосъобразността на акта.

Административният съд в Пловдив в началото беше отменил заповедта на Комисия за защита на конкуренцията, само че състав на Върховен административен съд излезе с решение преди дни, в което изрично заповедта, с която е наложена мярката, е оповестена за законосъобразна.

Сагата стартира, откакто Комисията за отбрана на потребителите изпраща контрольор на инспекция още на 20 август 2020 година, откакто от регион " Централен " на Пловдив алармират, че има голям брой недоволства при тях, че хотелът работи без да има нужните категоризации, както и че самата постройка на хотела, която е разграничена на три блока, не е въведена в употреба.

Според заключения от наблюденията на инспектора, хотел " Клепсидра ", който е ситуиран на Сахат тепе, ул. " Божидар Здравков " № 9А, и е стопанисвано от " ПИ Хотели " ЕООД, работи незаконосъобразно. На рецепцията имало хора и те били настанявани.

Собствениците пробват да оправдаят тази теза, като викат собствен чиновник, който показва, че към датата на инспекцията от КЗП хотела не е осъществявал активност, не са настанявани хора, а само са се правили довършителни работи /монтаж на кревати, дрешници, шкафове, паркет и т.н./, както и са се правили и 72 часови проби във връзка назначената държавно-приемателна комисия от ДНСК. Фирмата имала още три обекта, единият от който е в непосредствена непосредственост до процесния обект и лицата, които са влизали в обект " Клепсидра " са били пренасочвани и настанявани в прилежащите три обекта стопанисвани също от " Пи хотели " ЕООД.

Това обаче не се кредитира от Върховен административен съд. Два са въпросите, които висшите магистрати преглеждат - дали проверявания обект към 20.08.2020 година е осъществявана туристическа активност, без съответната категоризация, както и до това дали фактическото съображение за съставянето на акта е налице, а в този подтекст и дали издателят на констативния протокол е разполагал с нужната за това подготвеност. И двете са доказани от магистратите. Те излагат в претекстовете си, че в резервационните бланки, които туристите са попълвали, категорично е посочено, че резервацията касае " Клепсидра " Резиденс – гр. Пловдив, а адресът - " ул. " Божидар Здравков " № 9А ", а не на някой различен от обектите.

Затова съдът удостоверява използването на насилствена административна мярка " краткотрайно затваряне на туристически обект " и осъжда компанията да заплати 200 лв. разходи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР