Върховният административен съд обезсили разпореждане № 11288 от 19.12.2023 г.,

...
Върховният административен съд обезсили разпореждане № 11288 от 19.12.2023 г.,
Коментари Харесай

ВАС поряза и Възраждане за демонтажа на МОЧА

Върховният административен съд обезсили предписание № 11288 от 19.12.2023 година, постановено по административно дело № 11972/2023 година на Административен съд София - град, с което е подредено да бъдат прекъснати абсолютно дейностите по ремонт на паметник „ Паметник на Съветската войска “. Със същото определение висшите магистрати оставят без разглеждане заради липса на юридически интерес настояването на Политическа партия „ “ против дейностите на регионалния шеф на област София по разглобяване, нарязване и унищожаване на паметника, оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.

Върховните магистрати одобряват, че разпореждането на първоинстанционния съд е неприемливо, защото според наредбата на член 147, алинея 1 от Административнопроцесуалния кодекс (АПК) юридически интерес за оборване имат жителите и организациите, чиито права, свободи или законни ползи са нарушени или застрашени от него или за които той поражда отговорности. Нормата категорично планува, че съществуването на юридически интерес е безспорна позитивна процесуална причина, обуславяща допустимостта на настояването за преустановяване на дейности, осъществявани от административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона. Страни в производствата по глава XV от Административнопроцесуален кодекс са тези субекти, чиито материални права или законни ползи директно са наранени или могат да бъдат наранени от крайния за производството акт. Те могат да бъдат нарушени, повредени или застрашени. При липса на тази процесуална причина не е налице аргументиран, директен и непосреден юридически интерес от сезиране.

Кръгът от участниците в тези производства е стеснен. Страни в материалното правно отношение са жителят, юридическото лице или държавния орган, които търсят отбрана, като насочат искане до административния съд, както и длъжностното лице или административният орган по това искане. В случая Политическа партия „ “ не е получател на оспорените дейности. В специфичния Закон за политическите партии и в частност в член 2 от същия се прецизира, че политическите партии са доброволни сдружения на жители с изборни права според българското законодателство, същите спомагат за образуване и изложение на политическата воля на жителите посредством избори или по други демократични способи, като употребяват демократични средства и способи за реализиране на политическите си цели. 

Политическата партия може свободно да показва политическо отношение към дейностите на административния орган, само че не разполага абсолютно с процесуалното право по член 250 от Административнопроцесуален кодекс, респективно да желае прекратяването им по правосъден ред, доколкото не е ориентирано директно към засягане на нейни права и законни ползи.

Действията, чието преустановяване се желае, не засягат директно и директно активността на политическата партия и нейните субективни права, заради което настояването като неприемливо, е следвало да бъде оставено без разглеждане. АССГ не е изложил претекстове по отношение на накърнени права и ползи на искателя в качественото му на политическа партия с изключение на оповестените цели за отбрана на българската просвета.

Освен изложеното до тук, което е независимо съображение за обезсилване на разпореждането, следва да бъде маркирано, че дейностите би трябвало да са осъществени все още на подаване на настояването. Тези дейности не може да са завършили или идни. Ако дейностите са прекъснати или не са почнали, няма да съществува директна заплаха за законните ползи или нарушаване на правата на съответното лице. Следователно за него ще липсва юридически интерес. Този прийом на правосъдна отбрана е неупотребим в случаите, когато неоснователните дейности са прекъснати (действията по демонтажа са прекъснати на 14.12.2023 година, а жалбата на Политическа партия " Възраждене " е подадена на 15.12.2023 г.).

Предвид изложеното, като е приел за възможно искане на разположение без директен и непосреден юридически интерес и е разгледал разногласието по реда на член 250 Административнопроцесуален кодекс, както и при липса и на другите предпоставки от фактическия състав, изложени нагоре, АССГ е постановил неприемливо предписание, което следва да бъде обезсилено. Вместо него, всъщност, подаденото от Политическа партия „ “ искане следва да се остави без разглеждане като неприемливо, а производството по адм. дело № 11972/2023 година по разказа на Административен съд София-град да бъде прекъснато.

Определението по административно дело № 1854/2024 година на Върховен административен съд е дефинитивно.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР