Върховния съд на САЩ в сряда за пореден път временно

...
Върховния съд на САЩ в сряда за пореден път временно
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ отново блокира забраната за хапчето за аборт

Върховния съд на Съединени американски щати в сряда за следващ път краткотрайно удължи достъпа до лекарство за аборт. Това е предстоящ ход, който би трябвало да даде на съдиите повече време да прегледат въпроса, заяви CNN.

Новият краен период е петък, 21 април.

По-рано през април, съд в щата Тексас подреди лекарството да бъде изтеглено от пазара.

По-нисък апелативен съд отговори на решението на Тексас, като остави лекарството разполагаем, само че с условия.

Ограниченията включват възбрана на пациентите да го получават по пощата и редуцират прозореца за утвърдена приложимост от до 10 седмици от бременността на седем.

Според анализатори, днешната заповед не споделя нищо за това по какъв начин ще се произнесе Съдът в цялостен състав. Невъзможно е да се знае в каква посока ще отиде това решение.

Делото е най-важният спор, обвързван с абортите, който е стигнал до висшия съд, откогато съдиите анулираха " Роу против Уейд " през последния мандат. Това накара консервативните щати в цялата страна или да забранят, или мощно да лимитират процедурата. Начинът, по който в последна сметка се позволява разногласието по отношение на аборта с медикаменти, може да затрудни дамите да създадат аборт, даже в щатите, които към момента го разрешават.
 Върховният съд на Съединени американски щати блокира възбраната за хапчето за аборт
Върховният съд на Съединени американски щати блокира възбраната за хапчето за аборт

Но мярката е краткотрайна, до момента в който съдиите се срещнат със случая

Администрацията на американския президент Джо Байдън в петък изиска от Върховния съд незабавни дейности, с цел да спре по-ниските съдилища в внезапното ограничение на достъпа до лекарството. 

Министерството на правораздаването подаде незабавна молба до Върховния съд, откакто федерален апелативен съд анулира поредност от ограничения, които разшириха наличността на мифепристон през последните години.

Главният юрист Елизабет Прелогар назова евентуалното влияние на решението " надълбоко нездравословно " и изиска от Върховния съд да отсрочи решението, до момента в който правосъдният спор продължава. Ако съдиите не желаят да създадат това, Министерството на правораздаването изиска връщането да бъде спряно краткотрайно и съдиите да изслушат причините по въпроса преди лятната си почивка.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис подписа закона за възбрана на абортите след шестата седмица.

ДеСантис подписа законопроекта няколко часа, откакто Камарата на представителите на Флорида одобри закон, наименуван Закон за отбрана на сърдечния темп, със 70 на 40 гласа.

Белият дом жигосах този ход, като предизвести, че възбраната на абортите " ще отнеме правата на дамите във Флорида и ще заплаши достъпа до аборти в целия Юг ".

" Горди сме, че поддържаме живота и фамилията в щата Флорида ", споделя ДеСантис в известието.
 Администрацията на Байдън изиска Върховният съд да отбрани правото на аборт
Администрацията на Байдън изиска Върховният съд да отбрани правото на аборт

Става въпрос за ограничавания достъпа до лекарство, което нормално се употребява за аборти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР