Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила 7-месечната ефективна присъда

...
Върховния касационен съд (ВКС) остави в сила 7-месечната ефективна присъда
Коментари Харесай

Легандарният шеф на “Трамкар“ Христоско Вретенаров пак влиза в затвора

Върховния касационен съд (ВКС) остави в действие 7-месечната ефикасна присъда против именития някогашен началник на столичното общинско сдружение “Трамкар “ Христоско Вретенаров. През 2012 година той към този момент беше наказан дейно на 2 години и половина затвор за източването на " Трамкар ", откакто почтително беше документирал и признал закононарушението си.

Само три години по-късно против него още веднъж стартира наказателно дело. Този път поради решението му да изнудва любовницата си за пари. Бившият общински началник изискал от потърпевшата Маргарита Д., с която се познавали от 15 години, сумата от 7000 лв., с цел да не ѝ " съсипе бизнеса " и да не опише на брачна половинка ѝ за интимните им връзки.

Жената пробвала да " купи спокойствието си ", давайки на Вретенаров 3500 лв. пред очевидец в столично заведение. Той обаче траял да я тормози за остатъка от поисканата сума, преследвайки я в градския превоз и тормозейки я по телефона. След като Вретенаро ѝ дал период от три дни, с цел да му даде остатъка от парите, тя подала сигнал в полицията.

Пет години след този случай Вретенаров още веднъж е в пандиза и ще би трябвало да възвърне сумата от 3500 лв. на Маргарита.

Присъдата му е “само “ 7 месеца зад решетките, тъй като делото против Вретенаров е траяло прекомерно дълго. Максималният размер на плануваното наказване за изнудване е пет години затвор.

Първото дело против Вретенаров за източването на “Трамкар “ доби трагикомичен темперамент, откакто той даже призна виновността си пред тогавашния кмет Бойко Борисов, прокуратурата и съда. Въпреки всичко това процесът не съумя да завърши в продължение на 5 години.

При последното разглеждане на делото " Трамкар " пред Върховен касационен съд Вретенаров чистосърдечно разгласи, че тези пари не са били предопределени за него, а за рушвети. Той стана прочут като уникален нарушител, който съответно е описвал всяко едно заграбване на пари от касата на източвано сдружение.

По време на първите съвещания по делото бранителят му Димитър Вълчев разяснява, че в дългогодишния си опит като юрист за пръв път среща човек, който толкоз откровено желае да се самоуличи в закононарушение.

В продължение на няколко години Вретенаров бе най-високопоставеният наказан от българската правосъдна система, който управляващите отчитаха пред Европейската комисия.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР