Върховната рада, парламентът на Украйна ратифицира в понеделник Конвенцията на

...
Върховната рада, парламентът на Украйна ратифицира в понеделник Конвенцията на
Коментари Харесай

Киев ратифицира Истанбулската конвенция с 259 за и 8 против във Върховната рада -

Върховната рада, Народното събрание на Украйна ратифицира в понеделник Конвенцията на Съвета на Европа за попречване на насилието против дами и домашното принуждение известна като Истанбулската спогодба. Това заяви в Telegram Ярослав Железняк, заместник-председател на парламентарната комисия по финанси, данъчна и митническа политика, представен от Укринформ.

„ Парламентът поддържа утвърждението на законопроект № 0157 за Истанбулската спогодба (за попречване на насилието над дами и домашното насилие) “, написа политикът. Според депутата приемането на закона е подкрепено от 259 депутати, срещу - 8.

Проектозаконът „ За одобрение на Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието над дами и домашното принуждение “ (Истанбулска конвенция) беше импортиран в Народното събрание три дни по-рано от президента Володимир Зеленски.

Документът е създаден в осъществяване на ограниченията за използване на Споразумението за асоцииране сред Украйна и Европейския съюз, Европейската общественост за атомна сила и техните страни-членки за попречване на насилието над дами, домашното принуждение и битка с тези феномени, се споделя в обяснителната записка.

Конвенцията на Съвета на Европа за попречване и битка с насилието против дами и домашното принуждение е интернационално съглашение на Съвета на Европа по отношение на насилието над дами и домашното принуждение, намерено за сключване на 11 май 2011 година в Истанбул (Турция). Целта на конвенцията е да предотврати насилието, да отбрани жертвите и да подсигурява, че причинителите няма да останат ненаказани. Украйна подписа Истанбулската спогодба на 7 ноември 2011 година, само че не я беше утвърдила до момента.

У нас Истанбулската спогодба не е утвърдена. През 2017 година против нея започнаха подписки, а през 2018 срещу конвенцията се оповестиха участващите в ръководството НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация. Срещу конвенцията у нас са още „ Възраждане “, Българска социалистическа партия, Съюз на демократичните сили и „ Воля “, Светият синод и президентът Румен Радев. На 27 юли 2018 година Конституционният съд на Република България реши с 8 гласа че „ Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, формирана на 11.05.2011 година в град Истанбул, подписана от Република България на 21.04.2016 година не подхожда на Конституцията на Република България “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР