Върховната касационна прокуратура (ВКП) е изпратила писма до Департамента по

...
Върховната касационна прокуратура (ВКП) е изпратила писма до Департамента по
Коментари Харесай

Прокуратурата иска от САЩ информация за новите петима санкционирани по закона Магнитски“

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е изпратила писма до Департамента по правораздаване на Съединени американски щати с искане на информацията, върху която са учредени констатациите на американските управляващи за петимата нови глобени по закона „ Магнитски “.

В началото на февруари американското за " необятно присъединяване в корупционна активност в България " някогашния министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов , някогашния енергиен министър от Българска социалистическа партия Румен Овчаров , обвинения за шпионаж водач на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов и двама някогашни шефове на АЕЦ “Козлодуй ” - Александър Николов и Иван Генов .

В известието на прокуратурата се споделя, че откакто на 10 февруари на уеб страницата на посолството на Съединени американски щати в България бяха оповестени новите наказания, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (ОРАС), се е самосезирала и е почнала инспекции.

Именно оповестената от способените управляващи на Съединени американски щати информация е основанието за предприемане на дейности от страна на прокуратурата, " според нейните пълномощия ", допълват от държавното обвиняване. От там прецизират, че писмата, с които се желае информация, са изпратени посредством българското Министерство на правораздаването.

От пресцентъра на Иван Гешев оповестяват още, че по преписките се прави инспекция за събиране на данни за осъществени закононарушения от " български жители по българския Наказателен кодекс ". Ако бъдат открити данни за такива закононарушения, те биха попаднали в обсега на Конвенцията на Организация на обединените нации против корупцията.

" Информацията на способените американски управляващи би помогнала за изясняване на предмета на формираните инспекции и за вероятно бъдещо наказателно следствие “, приключва известието на прокуратурата.

Няколко дни, откакто беше обявено за новата порция глобени по " Магнитски ", оттова излязоха с позиция, в която се споделяше, че от дълго време са подхванати всички нужни дейности " по отношение на всички глобени български жители ". Въпреки че глобите са неприложими в България, споделиха от държавното обвиняване, те са се самосезирали и поискали от Министерство на вътрешните работи, ДАНС, КПКОНПИ и Агенцията по вписванията " настояща информация, която би могла да има отношение към доказване на корупционни закононарушения ".

Вътрешният министър Иван Демерджиев пък заяви, че ведомството ще ревизира под глобите на " Магнитски ".

, които бяха глобени по световния закон „ Магнитски “, бяха обвиненият предприемач Васил Божков , който се укрива в Дубай, някогашният народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски , някогашният зам.-шеф на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков , някогашният зам.-министър на стопанската система Александър Манолев , някогашният ръководител на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев и някогашният основен секретар на организацията Красимир Томов .

Заедно с оповестяването на новите петима глобени, беше обявено, че наказания на Пеевски, Божков и Желязков са наложени и от Англия.

След като те бяха глобени, прокуратурата изиска такава информация, каквато и в този момент, и за Пеевски. Същото тогава направиха и от Движение за права и свободи . В последна сметка държавното обвиняване не откри никакви нарушавания от негова страна, даже навръх рождения му ден предходната година.

Досега българската прокуратура не е повдигнала обвинявания против никого от упрекнатите от Съединени американски щати за присъединяване в корупционна активност. Божков, който твърди, че е бил изнудван от Горанов, е упрекнат за присъединяване в незаконна група, Овчаров - за неизгодна договорка, обвързвана с мини " Бобов дол ", а Малинов - за шпионаж в интерес на Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР