Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира решението от 12 януари 2018

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) протестира решението от 12 януари 2018
Коментари Харесай

Върховна административна прокуратура иска Върховният административен съд да отмени решението на КЕВР за повишаване цената на природния газ


Върховната административна прокуратура (ВАП) стачкува решението от 12 януари 2018 година по делото на Административен съд София град, с което бе оставен без почитание митинга срещу решението на КЕВР от 31 март 2017 година за повишение на цената на природния газ по заявката на „ Булгаргаз “ ЕАД, с което считано от 01 април 2017г. цената на природния газ се покачва с 29,6%. Това се споделя в известие на ВАП.

От прокуратурата (ВП) аргументират несъгласието си с протестираното решение с събитието, че съдът не е отчел неспазването на наредбата на чл.17, ал.5 от Наредба № 2 от 19.03.2013 година за контролиране на цените на природния газ.

Целта на тази норма е да подсигурява най-благоприятната цена, се споделя в известието. В допълнение се разяснява, че по този метод са накърнени правата на участници в административното произвеждане, които като се изключи „ Булгаргаз “ ЕАД, показват противоречие с покачването на цените, описвано като „ шоково “ и „ гибелно “.

В известието се напомня, че с протестираното решение на КЕВР са одобрени цените, по които публичният снабдител " Булгаргаз " ЕАД продава природен газ: до крайните доставчици на природен газ и всички клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и към мрежа ниско налягане; на „ Овергаз Мрежи “ АД, в качеството му на краен доставчик на природен газ и цени за продажба на природен газ от крайните доставчици на клиенти, присъединени към съответните газоразпределителни мрежи.

Единствено „ Булгаргаз “ ЕАД не възразява против покачването на цената на природния газ, което е обяснимо за ВАП, защото в атакуваното решение на КЕВР е планувано през второто тримесечие на 2017г. клиентите на " Булгаргаз " ЕАД ще заплащат надлежно по 370.98 или по 363,26лева за 1000 куб. метра без данък, Данък добавена стойност и такса за транспорт (19,73 лв. за 1000 куб. м). През първото тримесечие цената на суровината беше 280,21 лв. за 1000 куб. метра.

От ВАП е установено и, че в производството пред Апелативен съд София град не е потвърдено от КЕВР, че е спазен правилото по чл.31, т.1 Закона за енергетиката - на прозрачността за установяване на цените и е подчертано недвусмислено, че решението на административния орган не съдържа всички съответни цифрови величини и метода, посредством който са избрани ценовите компененти. Нарушен е и чл.31, т.2 Закона за енергетиката за икономическа аргументираност на цените.

Затова ВАП стачкува пред Върховен административен съд решението на Апелативен съд София град като погрешно, заради нарушаване на материалния закон, основни нарушавания на съдопроизводствените правила и недоказаност. Искането е за анулация на постановеното правосъдно решение и вместо това постановяване на анулация на решение № Ц-5/31.03.2017 година на КЕВР, заключават от Върховна административна прокуратура.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР