Върховната административна прокуратура - ВАП протестира пред Върховния административен съд

...
Върховната административна прокуратура - ВАП протестира пред Върховния административен съд
Коментари Харесай

Прокуратурата атакува начина на издаване на български документи

Върховната административна прокуратура - ВАП стачкува пред Върховния административен съд - Върховен административен съд шест разпореждания от Правилника за издаване на българските персонални документи - ПИБЛД.

Според прокуратурата, текстове от правилника вкарват неприемливо ограничаване за лицата, които подават заявление за издаване на български персонални документи посредством прокурист, тъй като в прорез с разпоредбите на визираните кодекси и закони, пълномощното, което се показва, би трябвало да е категорично и нотариално заверено.

Такова условие няма нито в ЗБЛД по повод подаването на заявление за издаване на персонални документи посредством прокурист нито го позволяват нормите на посочените нагоре кодекси и закони, урегулиращи и процесуалното посланичество пред административните органи, смятат от прокуратурата.

ВАП допълват, че тези правила от подзаконовия административен нормативен акт се отнасят до реда при подаване на заявки посредством прокурист, за издаване на български персонални документи от лицата пред Министерството на вътрешните работи, Министерството на външните работи, Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията и Министерството на защитата, съгласно предоставената им подготвеност по Закона за българските персонални документи /ЗБЛД/.

Според ВАП е налице несъгласие сред оспорените разпореждания с такива от нормативни актове от по-висока степен - преди всичко със ЗБЛД, а също така и с правила от Административнопроцесуалния кодекс /АПК/, Гражданскопроцесуалния кодекс /ГПК/ и други закони, отнасящи се до представителството на лицата пред административните органи.

С настояването си за анулация на тези шест разпореждания от правилника, ВАП смята, че съгласно отговорностите на прокуратурата и пълномощията и по член 127 т. 5 от Конституцията и член 16 ал.1 т. 1 от Административнопроцесуален кодекс за съблюдаване на законността, ще способства за понижаване на административната тежест върху жителите. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР