Върховната административна прокуратура (ВАП) образувала преписка по публикации в медиите,

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) образувала преписка по публикации в медиите,
Коментари Харесай

Прокуратурата ще проверява законно ли е повишаването на цените на тока и парното

Върховната административна прокуратура (ВАП) образувала кореспонденция по изявления в медиите, свързани с повишение на цената на топлинната и електрическа сила от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), оповестиха от ВАП.

Оттам подсетиха, че от 1 юли с решения на КЕВР цените на тока се усилиха приблизително с 4,4%, а на топлата вода и парното – приблизително с 16,23%. Повишена беше и цената на природния газ за месеца.

„ Публикациите навеждат на данни за непозволено нарастване на цената за даване на топлоенергия, като се поставя акцент върху събитието, че настоящата Наредба № 5 за контролиране на цените на топлинната и електрическа сила основава предпоставки за нереално ценообразуване във щета на крайните консуматори. Констатирано е, че покачването на цените за топлинна сила от 01.07.2021 година е в несъгласие с на член 2, алинея 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ), според който производството, преносът, разпределението и търговията с топлинна сила се правят при гарантиране отбраната ползите на потребителите “, прецизират от прокуратурата.

В тази връзка ВАП чака от ръководителя на КЕВР отговор в къс период дали са подхванати дейности за смяна на Наредба № 5 по отношение на цените на топлинната сила и да даде административната кореспонденция по взимане на решението за завишаване цените, с оглед преценка за правомерност при вземането му.

След разбор на получените резултати ВАП ще се извърши преценка за предприемане и на следващи дейности по реда на надзора за правда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР