Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на земеделието Десислава Танева

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на земеделието Десислава Танева
Коментари Харесай

Прокуратурата изиска Танева да провери сечта на вековната гора край Котел

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на земеделието Десислава Танева да извърши незабавна инспекция по сигналите за сеч на над 2500 кубика вековни гори край Котел. Обвинението се е самосезирало по изявления в медиите.

“По реда на чл.145, ал.1, т.3 от Закона за правосъдната власт ВАП сезира министъра на земеделието, храните и горите да извърши незабавна инспекция, обвързвана с събитията по случая. За изясняването на проблема е належащо да се проучат плануваните по лесоустройствения план мероприятия, по кое време и какви дървесни типове са маркирани, какъв тип е сечта-изборна, групова или други, какъв е типът на добива - за бичене, фурнир или шперплат и защо тъкмо са маркирани дърветата, съгласувана ли е сечта с Регионална инспекция за опазване на околната среда, изпълнена ли е процентно до 25% с оглед съществуването на вододайна зона и др”, се показва в известието на ВАП.

Проблемът

, 85 тира изнасят над 2500 кубика вековна букова гора наоколо до Котел. Горите са 130-годишни, а сигналът бе публикуван от природозащитника Атанас Русев, който го разгласява във Facebook групата " Да запазим горите ". Самият Русев е получил данните от локални поданици.

Любопитен подробност е, че тези гори се намират във вододайна зона, над изворите на десния ръкав на Медвенска река. Това е реката, която се влива в Луда Камчия.
Атанас Русев сподели образно сечите до голо посредством обществени фотоси от спътника Sentinel 2 във времето от края на юни до 2 септември. За два месеца фотосите ясно демонстрират тъмни петна от сеч.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР