Върховенството на правото като основна европейска ценност, съдебната реформа у

...
Върховенството на правото като основна европейска ценност, съдебната реформа у
Коментари Харесай

Министър Славов и посланик Поповска обсъдиха съдебната реформа и преследването на военните престъпления в Украйна

Върховенството на правото като съществена европейска полезност, правосъдната промяна у нас и преследването на военните закононарушения и закононарушенията против мира и човечеството, осъществявани в Украйна бяха съществени тематики на срещата сред министър Атанас Славов и посланика на Република Северна Македония Агнеза Руси Поповска.

За нас като претендент за член на Европейски Съюз е значимо да се поучим от българския опит, изключително в областта на върховенството на правото, сподели дипломат Поповска. Прояви интерес и към подготвяните промени в Наказателния кодекс (НК), свързани с преследването на военните закононарушения в Украйна.

„ Налагането на върховенството на правото е общо предизвикателство пред всички страни от Европейски Съюз. Едва през последните девет месеца, с признатите през декември м.г. промени в Конституцията и с готовия план на нов Закон за правосъдната власт, успяхме да осъществим всички отправени ни преди 15 година рекомендации за гарантиране на независимостта на съда ", съобщи министър Славов. Основни акценти са съдиите да изпращат във Висш съдебен съвет съдии, избирани от тях; малобройните избраници на Народното събрание във Висш съдебен съвет да са потвърдено самостоятелни от партийни влияния; гарантиране на надзор и отчетност на прокуратурата. Но най-важното е не какво написа на хартия, а по какъв начин то се осъществя на процедура и най-много дали основава у хората чувство за празненство на справедливостта, безапелационен бе доцент доктор Славов.

Той показа и подготвяните промени в Наказателен кодекс, които приспособяват българския углавен закон към актуалните стандарти на състава на закононарушението „ експанзия " по Римския статут, както и на закононарушенията против мира и човечеството. Като предизвикателство министърът очерта ангажирането на България с действителни следствия на военните закононарушения в Украйна.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР