Думите на френския президент Еманюел Макрон за възможното използване на

...
Думите на френския президент Еманюел Макрон за възможното използване на
Коментари Харесай

Френски политици разкритикуваха остро идеите на Макрон за ядрени оръжия за защита на ЕС

Думите на френския президент Еманюел Макрон за вероятното потребление на френски нуклеарен потенциал за отбрана на страните от Европейски Съюз бяха остро подложени на критика както от десни, по този начин и от леви политици във Франция. Мнозина го упрекнаха в занемаряване на суверенитета, както и в опасност за сигурността на страната.

" Говорихме за това, само че той отхвърли, излъга. Макрон желае да показа нашето нуклеарно въздържане с Европейския съюз. Не му позволявайте да го направи! " - написа Марин льо Пен, началник на парламентарната секта на партията Национално обединяване, в X (бивш Twitter). Нейният съпартиец, евродепутатът Тиери Мариани на собствен ред изрази мнение, че с сходна политика Макрон „ се трансформира в национална заплаха “ и допусна, че след нуклеарните оръжия президентът може „ да даде на Европейски Съюз непрекъснато участие в Организация на обединените нации в Съвета за сигурност. ”

„ Това е полуда и изцяло безотговорна стъпка, която усилва опасността от нуклеарен спор в Европа, което опонира на френската нуклеарна теория, “, сподели по радио RTL ръководителят на парламентарната секта на партията „ Неподчинена Франция “ Матилд Пано. В по-обширно официално съобщение, оповестено от нейната партия в неделя, се допуска, че сходен ход може да алармира за готовността на Франция да " се включи в нуклеарното обмисляне на НАТО ".

„ Комбинирането на нуклеарно въздържане с нашите европейски сътрудници е подправена „ добра концепция “ за защитата на Европа, както и действителна и сериозна опасност за суверенитета и сигурността на Франция. Държавният глава не би трябвало да споделя такива неща ", сподели лидерът на изборната листа на Републиканската партия на идните летни избори за Европейски парламент Франсоа-Ксавие Белами по телевизионния канал.

Според него разпространяването на „ нуклеарния чадър “ към други страни от Европейски Съюз би било „ изменничество “ по отношение на французите, като се има поради какъв брой пари е вложила страната в създаването на технологии, плюс самото потребление на нуклеарни оръжия и факторът на въздържане са свързани до особеностите на взимане на решения на държавно равнище, които са разнообразни за всички страни от Европейски Съюз. Ако решението за потребление на френски оръжия бъде взето на равнище Европейски Съюз, това ще отслаби самата Франция, добави той.

„ Това в действителност е убийството на Франция! И, явно, акт на държавна измяна “, написа водачът на партията „ Патриоти “ Флориан Филипо в Х, призовавайки съгражданите си да изискат оставката на президента. За да поддържа позицията си, той разгласява изказвания на първия водач на Петата република военачалник Шарл дьо Гол, че „ в случай че Франция би трябвало да води война, това би трябвало да е нейната война “, както и че „ в случай че защитата на Франция престане да бъде част от националната конструкция и стартира да се смесва или слива с нещо друго, би било невероятно да се резервира страната. "

Европейски нуклеарни оръжия

В събота френският президент Еманюел Макрон сподели, че поддържа започването на полемики за противоракетната защита, оръжията с огромен обхват и нуклеарните оръжия с присъединяване на страни, които ги имат или разполагат с американски нуклеарни оръжия на своя територия. В този подтекст той съобщи, че „ Франция ще резервира спецификата на своята теория, само че е подготвена да способства повече за европейската защита “.

През 2020 година Макрон пусна концепцията за европейско нуклеарно въздържане, водено от неговата страна. Германия не одобри това предложение. През 2022 година Париж още веднъж прикани за полемики с Берлин по въпроса, заявявайки, че предлагането към момента се преглежда.

След напускането на Англия от Европейски Съюз, Франция остава единствената страна от Британската общественост, която има нуклеарно оръжие. Според формалните данни Париж разполага с към 300 бойни глави. Франция употребява балистични ракети, изстрелвани от подводници, и тактически крилати ракети, изстрелвани от въздуха, като транспортни средства.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР