Варени яйца в изобилие, вкусни козунаци, агнешко месо, прясна салата,

...
Варени яйца в изобилие, вкусни козунаци, агнешко месо, прясна салата,
Коментари Харесай

Съветите на токсиколога: Какви рискове крие великденската трапеза и как да ги избегнем

Варени яйца в обилие, вкусни козунаци, агнешко месо, прясна салата, алкохол, безалкохолни...какво е празникът без цялостна софра. 

Възкресение Христово e най-големият християнски празник, именуван “празник на всички празници ”. Увлечени в неговото образуване, постоянно забравяме за вероятните опасности за здравето, които крият богатите трапези. За това предизвестяват от Военномедицинската академия (ВМА).    

Преяждането е един от тези опасности и може да докара до неприятни последици. Според експертите най-често те са изявени със стомашночревни разстройства – гадене, повръщане, диарични изхождания, световъртеж, дехидратация, алергични прояви, измежду които обриви, отоци, зачервяване на кожата, сърбеж. 

За да се избегне преяждането, е добре да се употребяват разнородни свежи салати, които да заменят тежките туршии и зимни салати, както и по-тежките гарнитури. Освен това, пролетните салати и зеленчуци съдържат нужни субстанции и витамини, които са били дефицитни за организма през зимата. Но и с тях не трябва да се прекалява, тъй като могат да съдържат нитрати, разяснява доцент Людмила Нейкова, шеф на Катедра „ Токсикология ” на ВМА. По думите ѝ сами по себе си нитратите не са токсични. Риск за здравето съставляват образуващите се при метаболизма им нитрити и нитрозамини. Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта и се образува съединяване (метхемоглобин), което попречва преноса на кислорода до органите и тъканите. Развива се положение известно като метхемоглобинемия. 

Кога са рискови нитратите и какви опасности крият 

Нитратите са най-опасни, когато са превърнати в нитрити преди постъпването им в организма. Условия за това са погрешно предпазване на питателните артикули при готвене – най-много при пържене. При понижена киселинност на стомашния сок нитритите могат да се трансфорат в нитрозамини, които имат канцерогенно деяние, сигнализира специалистът. При постъпването на огромни количества нитрати в организма, след няколко часа (от 4 до 6), се появяват признаци като гадене, зной, диария, цианоза (посиняване) на кожата и забележимите лигавици, разяснява още експертът.                                

Описват се още уязвимост, зашеметяване, главоболие, сърцетуптене, от време на време припадъци. Може да се изявят алергични положения, нарушена функционалност на щитовидната жлеза, на нервната система и други.  

При избора на салата е добре да се сортират тези, които са свежи, без пожълтели и изгнили листа. Размерът също е от голяма важност – колкото по-голяма е салата, толкоз повече химия е влагана в нея. Листните зеленчуци би трябвало да се измиват с течаща вода, лист по лист. Най-богати на нитрати са марулите, пресният чесън, зеленият лук, спанакът, аленото цвекло и други. Те могат да бъдат рискови за здравето на хората, в случай че се употребяват в огромни количества, безапелационна е доцент Нейкова.                                 

Великденските яйца – изгоди и рискове 

Яйцата са незаместим източник на витамини, микроелементи, ензими и висококачествени белтъчини. В тях се намират редица значими за организма детайли, като калий, натрий, цинк, селен, йод. Витамин D и фосфорът способства за здравината на костите и зъбите. Лутеинът е изключително скъп за зрението. Калцият и лецитинът предотвратяват преждевременното стареене на клетките. Яйчният жълтък е богат на холин – фактор, укрепителен паметта. Яйчният белтък е богат на протеини. Но с боядисаните яйца не би трябвало да се прекалява. Различните оцветители, кристали, лепила и други помощни средства, употребявани за изработката на шарените яйца, съдържат химични добавки, които могат да причинят алергични реакции или хранителни неразположения, разяснява токсикологът. 

Неправилно сварените яйца могат да доведат до съществено инфекциозно заболяване, каквото е салмонелозата. Болестта стартира ненадейно с висока температура, гадене, повръщане, остра коремна болежка, главоболие, стомашно-чревно разстройство – водниста и зловонна диария, обезводняване на организма (дехидратация).  

Особено рисково е приготвянето на сурови яйчни кремове и домашна майонеза, при които яйцата не се подлагат на термична обработка. Плодове и зеленчуци, които използваме главно в пресен тип могат да послужат също като фактор за предаване на салмонелната зараза (зелени салати, краставици), споделя още доцент Нейкова.  

От значение и какво количество яйца се употребяват. Не бива да се изяждат повече от 2 яйца едновременно и най-вече 3-4 дневно. В противоположен случай жълтъкът може да предизвика жлъчни конвулсии, а белтъкът – алергични реакции.  

Агнешкото месо – по какъв начин да го приготвим и консумираме 

За Великден е традиция да се подготвя агнешко месо. То също е потребно, богато е на цинк. Съдържа огромен % белтъчини, желязо, магнезий, фосфор, витамини от група В – основно В2, В3 и В12. Бавно печено, агнешкото се освобождава от мазнините и е по-здравословно. Най-здравословно е то да не се яде горещо, а с температура към 30ºС, да се отдели от него лойта, която е с доста холестерол. 

Козунаците – на драго сърце и мярка 

Традиционен детайл на великденската софра са и козунаците. Те съдържат доста захари, химически добавки и калории и наложително би трябвало да се употребяват с мярка. Съчетаването им с натурално кисело мляко е за предпочитане, тъй като в стомаха се внасят пробиотици, нужни за положителното храносмилане, предлага доцент Нейкова. 

Друг чест риск е, когато човек строго е спазвал великия пост. Ако внезапно се прекали с храна и приложимост на алкохол, може елементарно да се стигне до клиниките по токсикол­гия, гастроентерология, даже и до хирургичните отделения, предизвестява експертът. 

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР