Варенето на яйца, без да се чупят или напукват, е

...
Варенето на яйца, без да се чупят или напукват, е
Коментари Харесай

7 трика как да не спукате яйцата, докато ги варите

Варенето на яйца, без да се чупят или напукват, е задача, която изисква малко финес и внимание към детайлите. Независимо дали приготвяте елементарна закуска или яйца за Великден, запазването на черупките им непокътнати е от значително значение за чистото и образно привлекателно ядене. Предлагаме ви управление за това по какъв начин да сварите яйца, без да ги счупите.

1. Започнете с яйца със стайна температура 

Преди да сварите яйцата, е извънредно значимо да ги оставите да доближат стайна температура. Това оказва помощ да се понижи температурният потрес при слагането им в гореща вода, като се свежда до най-малко рискът от напукване. Извадете яйцата от хладилника към 30 минути преди да планирате да ги готвите.

2. Използвайте тенджера с подобаващ размер 

Изберете тенджера, която комфортно да побере броя на яйцата, които желаете да сготвите на един пласт. Пренаселеността на яйцата може да докара до блъскането им едно в друго, което усилва вероятността да се счупят. Уверете се, че има задоволително вода, с цел да покрие яйцата с най-малко един сантиметър. 

3. Внимателно поставете яйцата в студена вода

След като тенджерата е подготвена, деликатно поставете яйцата със стайна температура в студената вода. Избягвайте да ги пускате от високо, защото това може да докара до напукване при удара с дъното на тенджерата. Водата би трябвало да покрие яйцата изцяло.

4. Постепенно загрейте водата 

Започнете да загрявате водата на междинна температура. Важно е температурата да се покачва последователно, с цел да се предотвратят неочаквани топлинни удари, които могат да доведат до напукване на черупките. Довеждайте водата до леко шупване, а не до бързо шупване. 

5. Добавете щипка сол или оцет

Добавянето на щипка сол или струйка оцет към водата може да помогне за подсилване на черупките на яйцата и да понижи вероятността от напукване. Тази стъпка не е наложителна, само че може да бъде потребна, изключително в случай че става въпрос за доста пресни яйца с деликатни черупки.

6. Следете времето за готвене 

След като водата заври леко, настройте таймера за мечтаното време за готвене. За меко сварени яйца с течен жълтък гответе за към 6-7 минути. За приблизително сварени яйца с малко по-твърд жълтък се стремете към 9-10 минути. За твърдо сварени яйца с изцяло корав жълтък гответе 12-14 минути. 

7. Използвайте решетъчна лъжица, с цел да извадите

Когато яйцата са подготвени, изключете котлона и незабавно ги прехвърлете в купа с ледена вода благодарение на решетъчна лъжица. Водната баня с лед оказва помощ да се спре процесът на готвене и улеснява обелването на яйцата.

8. Обелвайте внимателно 

След като яйцата са се охладили в ледената вода за няколко минути, леко ги почукайте върху твърда повърхнина, с цел да се счупят черупките. Започнете да бележите от по-широкия край, където се намира въздушният джоб, защото това нормално улеснява беленето. Обелете под течаща вода, с цел да отстраните всички упорити елементи от черупката.

9. Съхранявайте или сервирайте по избор

След като ги обелите, можете да съхранявате сварените яйца в хладилника до една седмица, в случай че не планирате да ги консумирате незабавно. Можете да ги употребявате в салати, сандвичи или като елементарна закуска с поръсване на сол и черен пипер. 

Като следвате тези стъпки и боравите деликатно с яйцата по време на процеса на варене и белене, можете да се насладите на съвършено сварени яйца без грозни пукнатини, написа actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР