Варелите с опасни химикали, намерени в няколко столична района при

...
Варелите с опасни химикали, намерени в няколко столична района при
Коментари Харесай

Намерените варели с опасни химикали в София са незаконно складирани

Варелите с рискови химикали, открити в няколко столична региона при инспекции на екоинспекцията в София и Министерство на вътрешните работи във вторник, са били складирани в нерегламентиран склад, предава

Това сподели Красимир Димитров, Дирекция “Аварийна помощ и предварителна защита ” към Столична община.  “Вместо варелите да бъдат извозени за преправка от регламентирана компания на утвърдена площадка, те са били складирани в нерегламентиран склад, а след това са открити подизпълнители, които са ги разхвърляли ”, изясни Димитров.

Те са били складирани на гара “Яна ”. “Това е безусловно нелегално. Затова има формирани четири досъдебни производства ”, безапелационен бе Димитров. 

" До момента са събрани общо 12 тона рискови химични субстанции с неразбираем генезис. Предстои те да бъдат изследвани " , удостовери София Атанасова, основен специалист в Регионална инспекция за опазване на околната среда.

“Към актуалният миг има разливи . За да кажем какво е замърсяването обаче би трябвало да вземем почвени проби, това ще стане след разчистване на терена ”, изясни Атанасова.

Припомняме, че  250 изхвърлени варела с химикали бяха открити в няколко столични региона. Във връзка с постъпили сигнали за нерегламентирано изхвърлени варели в районите - " Искър ", " Панчарево " и " Кремиковци ", експерти на РИОСВ-София взаимно със чиновници на 08 Районно ръководство Столична дирекция на вътрешните работи, Столична община, Столичен инспекторат, Столична дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и представители на районните администрации извършиха проверки на място.

При визитите е установено съществуването на изхвърлени варели, някои от които с нарушена целокупност и неразбираемо наличие в разнообразни парцели . Част от варелите са с етикети, сигнализиращи за химични субстанции, опасни за индивида и околната среда.

Собственик на строителна компания беше арестуван, оповестиха от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). По първични данни става дума за мощно миришещи и рискови течности.

Работата по случая е почнала преди към 10 дни, когато в полицията постъпил сигнал за огромно количество варели с неразбираемо наличие, оставени край Бусманци.

Разследването открило, че  отпадъците са изхвърлени от 63-годишен притежател на строителна компания.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР