Въпросите за задържаните гръцки войници, напрежението в Източното Средиземноморие и

...
Въпросите за задържаните гръцки войници, напрежението в Източното Средиземноморие и
Коментари Харесай

България ще следи с внимание ситуацията в Източното Средиземноморие и в Егейско море


Въпросите за арестуваните гръцки бойци, напрежението в Източното Средиземноморие и в Егейско море и разрешаването им са били сложени по време на лидерската среща ЕС-Турция във Варна. Това е уведомил българският министър-председател министър председателят на Гърция Алексис Ципрас и президента на Кипър Никос Анастасиадис.

Министър-председателят Бойко Борисов осведоми премиера на Гърция Алексис Ципрас и президента на Кипър Никос Анастасиадис в телефонни диалози за поставените въпроси по време на лидерската среща ЕС-Турция във Варна на 26 март. На съвещанието на Европейския съвет в Брюксел на 22 и 23 март българският министър председател пое ангажимент да спомага откритите тематики сред Гърция и Кипър, от една страна, и Турция, от друга, да бъдат дискутирани с президента Ердоган, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Борисов уточни, че е сложил въпросите за арестуваните гръцки бойци, за напрежението в Източното Средиземноморие и в Егейско море, както и за Кипърския въпрос в границите на двустранната си среща с турския президент, а по-късно те са били разисквани и по време на работната вечеря с присъединяване на ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер. Той сподели също, че водачите на Европейски Съюз са настояли за позитивна развръзка до Великден по случая с двамата гръцки бойци, арестувани на турска територия.

Относно въпросите, касаещи Кипър, турският президент ги е уведомил, че ще се търси решение според интернационалното право.

В телефонните си диалози от през днешния ден Бойко Борисов уточни, че развиването по тематиката ще продължи да бъде следено с внимание и от България, и от Брюксел. Според българския министър-председател възобновяване на доверието и спокойствието в района сега е от сериозна значимост.
Премиерът Алексис Ципрас и президентът Никос Анастасиадис показаха признателност към Бойко Борисов за това, че тези въпроси са били разисквани на срещата във Варна.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР