Въпросите за гарантиране на сигурността и спазване на правата на

...
Въпросите за гарантиране на сигурността и спазване на правата на
Коментари Харесай

Външно протестира срещу издирването от Русия на Христо Грозев

Въпросите за гарантиране на сигурността и съблюдаване на правата на българите в зоните на военните дейности в Украйна е сложил заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев на срещата с посланика на Русия Елеонора Митрофанова.

Това оповестиха от ведомството.

Коджабашев е сложил тематиката за систематичното възпрепятстване проучването на български език в учебни заведения в окупираните от Русия територии на Украйна, като е изразил упованието на България, правото на проучване на майчин език да бъде спазвано в границите на цялата интернационално приета територия на Украйна. Изразил е и остро отвращение от дейностите по унищожаване на портрети на български национални герои от образователните пространства.

Заместник-министърът е изразил публично митинг против решението на Руската федерация да разгласи за търсене българския жител Христо Грозев.

Изтъкнато е, че България не е била публично известена за него и упорства да разбере какви са основанията за това скоро.

" Възприемаме решението за оповестяване на търсене Христо Грозев като ориентирано против свободата на словото и медиите, както и като опит за заплашване на български жител ", пишат от Министерство на външните работи.

Същевременно Министерство на външните работи счита, че въпросът не трябва да се трансформира в тематика за вътрешнополитическа приложимост и партийна конкуренция. Със случая са ангажирани способените български институции, се споделя в известието на ведомството.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР