Въпросът за закриване на руското посолство в България ще бъде

...
Въпросът за закриване на руското посолство в България ще бъде
Коментари Харесай

Кремъл: Външното министерство ще разгледа въпроса за закриване на посолството в София

Въпросът за закриване на съветското посолство в България ще бъде прегледан от външното министерство на Русия, а в случай че е належащо, ще се рапортува на съветския президент Владимир Путин. Това съобщи в петък представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Така той е дал отговор на въпрос на организация Интерфакс дали Кремъл е получил обръщението на ръководителя на дипломатическата задача в София и дали то ще бъде прегледано.

По-рано дипломат Елеонора Митрофанова в пост на посолството във фейсбук заяви, че ще изиска от управлението на Русия посолството им у нас да бъде закрито.

Часове преди публикуването му Митрофанова бе на среща във българското външно министерство. Малко преди този момент министър председателят в оставка Кирил Петков даде да се разбере, че България няма да извършва ултиматуми и няма да отдръпна изгонването на 70-те съветски дипломати.

" За страдание, нашето превръщане към Министерството на външните работи на Република България беше пренебрегнато. Във връзка с това имам намерение безотлагателно да повдигна пред управлението на моята страна въпроса за закриването на Посолството на Русия в България, което неизбежно ще докара до закриване на българската дипломатическа задача в Москва.

Отговорността за по-нататъшните тежки последствия на тази стъпка е напълно върху държавното управление на Кирил Петков ", написа Митрофанова.

Съобщението на Министерство на външните работи бе сбито. От там обявиха, че министърът Теодора Генчовска е показала българската позиция по отношение на напътствията, дадени ѝ от началника на кабинета на Петков Лена Бориславова и е било поискано Митрофанова да отдръпна настояването си.

Без ултиматуми

Бъгларското държавно управление няма да извърши ултиматума на и няма да преразгледа отзоваването на 70 съветски дипломати. Даденият период от посолството бе до 12 ч. на обяд в петък.

" Няма да допуснем непознати дипломати да дават ултиматум на българската страна до 12 часа на обяд ".

Това съобщи във видеообръщение министър председателят Кирил Петков. През последните дни той е в епицентъра на абсурда откакто бе упрекнат от Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и президента, че едноличено е взел решението за изпъждане на дипломатите. Премиерът в оставка отхвърли и изясни, че въпросът е бил обсъждан на Съвет по сигурността към държавното управление.

изгонването на съветските дипломати, въпреки то да било направено по аматьорски метод. Бившият министър председател Бойко Борисов прикани да не се отстъпва, тъй като това би значело загуба на суверенитет.

За смяна на позицията обаче настоя вицепремиерът Корнелия Нинова. да бъде изпълнен и настоя президентът да уволни шефа на ДАНС Пламен Тончев, защото изгонването на дипломатите било основано на отчети на контраразузнаването.



Изслушване

Заради ултиматума на Митрофанова до късно в четвъртък вечерта заседава председателският съвет в Народното събрание. На него бяха изслушани външният министър в оставка Теодора Генчовска, както и управлението на ДАНС.

След чуването Генчовска (министър от квотата на ИТН) заяви, че чака инструкции от премиера по какъв начин да се работи по нотата от страна на Митрофанова. Запитана дали има данни, че всички 70 души, които би трябвало да изоставен страната, са работили против ползите на България, Генчовска отговори, че във външно министерство са получени единствено " имена с персонални данни ". " Няма отчет, има две писма със описи, подписани от ръководителя на ДАНС ", изясни тя.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов, по чието искане беше призован председателският съвет, съобщи, че на него е разискван фактическият състав на отчетите, които са били показани на Съвета за сигурност при премиера. Според Костадинов Петков е употребявал структурите на държавната власт за персонална политическа полза и ще сезира прокуратурата за това.

Председателят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов съобщи, че Кирил Петков основава безпорядък в страната, тъй като си отива от власт.

" Вие чухте ли ме какво ви споделих, че той е измамник. Лъже. Няма нито един отчет на ДАНС. Няма никакво решение на съвета. Има устни разпоредби. На този съвет са обсъждали напълно друго нещо. Външно са предложили реципрочно понижаване на дипломатическите корпуси, тъй като руснаците са повече от нас, само че това не е шпионаж. Това е друга процедура и би трябвало един месец ", уточни Тошко Йорданов.

Председателят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов разяснява, че председателският съвет на Народното събрание не може да се занимава с осъществяване на разследване. " Става дума за извънредно комплицирани процеси, административни, политически, които сега бяха показани по избран метод. Докато не се обясни цялата картина, всичко, което ще чувате, ще бъдат най-различни тълкования ", разяснява Иванов.

" Има два листата с лица, за които ДАНС твърди, че има друга степен на заплаха за националните ползи. Ако ДАНС твърди, че е присъединило в тези описи има хора, за които не е имало задоволително учредения, това повдига въпроса за отговорността на ръководителя на ДАНС за какво го е направил. Но това са неща, които ние не можем в председателския съвет да ги откриваме ", разяснява той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР