Въпросът за статута на Света София не е въпрос от

...
Въпросът за статута на Света София не е въпрос от
Коментари Харесай

Анкара видя Света София като част от националния суверенитет на Турция

Въпросът за статута на " Света София " не е въпрос от интернационален темперамент, а е въпрос на народен суверенитет на Турция. Това съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу.
Пред телевизия NTV Чавушоглу сподели, че Турция ще вземе окончателното решение за статута на „ Света София ” - дали тя ще бъде преустроена в джамия, или ще остане като музей. Знаете, християнският храм е трансфорат в джамия след завладяването на Константинопол от османските турци през 1453 година
Външният министър разкритикува Гърция за мнения по този въпрос, като сподели, че гръцкото държавно управление не би трябвало да приказва за правата на малцинствата и религиозните свободи, когато поредно нарушава сходни правила, написа вестник Sabah, представен от БГНЕС.
" Гърция е една от последните страни, които да изнасят лекции по правата на малцинствата, защото е единствената страна в Европа без джамия в столицата си и е глобила малцинствените религиозни управляващи в Западна Тракия за осъществяване на петъчни молебствия ", сподели Чавушоглу. Той продължи като означи, че турското малцинство в региона даже не може да се назовава турци.
Чавушоглу добави, че най-висшият административен съд на Турция ще вземе без значение окончателното си решение на 2 юли по този въпрос.
„ Света София ”, един от най-важните обекти на историческото и културно завещание в света, е издигната през шести век по време на така наречен `Византийска империя` и служи като седалище на Гръцката православна черква. Преобразувана е в имперска джамия след завладяването на Константинопол. Превърната в музей през 1935 година, само че още тогава е имало полемики да остане храм на ислямската религия.


Засягайки неотдавнашната морска договорка сред Италия и Гърция, Чавушоглу сподели и че Турция не е загрижена за това, защото не включва Източно Средиземноморие или Беломорието, където Турция има крайбрежия.
" Сделката им потвърди валидността на аргумента на Турция за сходни морски покупко-продажби ", уточни първият посланик на Анкара. Той означи, че " Гърция изисква всички острови, островчета и скали да бъдат третирани като континентална част, само че те одобриха аргумента на Турция в Егейско и Средиземно море в своите съглашение с Италия ".
Чавушоглу обстойно се спря и на въпроса за създаването на газови и петролни залежи край крайбрежията на Кипър и продължаващата по отношение на това словесна и дипломатическа война сред Анкара, Атина, Никозия и други столици. В поддръжка на тезата си турският външен министър употребява подписаното на 27 ноември съглашение сред приетото от Организацията на обединените народи държавно управление за национално съглашение (ПНС) на Либия и Турция, което съдържа два обособени пакта, единият, който обгръща военното съдействие, а другите морски граници на двете страни в Източното Средиземноморие.
Какво ще е бъдещето на " Света София " - тематиката продължава и в тези материали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР