Въпросът за съдбата на българските картофи вече съвсем не изглежда

...
Въпросът за съдбата на българските картофи вече съвсем не изглежда
Коментари Харесай

Изчезва ли българският картоф? Производителите са притиснати от безконтролния внос

Въпросът за ориста на българските картофи към този момент напълно не наподобява лишен от смисъл, тъй като все по-трудно производителите у нас съумяват да стигнат до някаква, въпреки и минимална облага, оповестява Нова телевизия.

В Самоковското село Поповяне нивите с картофи понижават. И това има своето обикновено пояснение – финансово.

„ Картофите, за жалост, изпаднаха зад борда. Нямат обвързано подкрепяне в новия програмен интервал и по тази причина предложихме супер съответно подкрепяне, сходно в Румъния. На всичкото от горната страна те са ни и директен съперник, на един пазар сме, където километрите не играят основна роля при ценообразуването – да има обвързано подкрепяне при производството на семена, картофи ”, разяснява Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите.

Той беше зам.-земеделски министър в служебния кабинет и макар че беше във властта не можа да реши проблемите на личния си отрасъл.

„ Цели села в Самоковско се изхранват с картофопроизводство. Ако още веднъж не стартираме да си произвеждаме семената, с в допълнение европейско подкрепяне, сме обречени ”, добави Джиков.

В околните дни Георги Червенков стартира да вади картофи. Разказва, че земеделската година е била доста сложна – първо със закъсняла пролет, след това с проливни превалявания, а най-после с дълъг парещ интервал. Каква цена на картофите ни чака още е рано да се каже.

„ Цената я дефинират огромните в Европа. И когато тя е прекомерно ниска, ние страдаме ”, изясни Червенков.

И тъкмо това отхвърля производителите. Статистиката е красноречива.

„ Миналата година имахме 100 хиляди декара, а в този момент 50 хиляди. Липсата на в допълнение подкрепяне ще остави тези региони без средства за прехранване ”, разяснява още Джиков.

От Асоциацията на картофопроизводителите са сериозни към държавното управление, тъй като не виждат задоволително осведомени и готови в земеделското министерство.

Много болна е и тематиката за пазарите. Такива за родните производители съвсем няма, тъй като вносът влиза на всички места и измества родните картофи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР